Misi Mencari Nursery a.k.a Taska



Bulan lepas saya decide untuk menghantar DD1 ke taska supaya dia bole bergaul dgn kanak2 lain. Biarpun banyak tersebar d internet perangai x senonoh segelintir pemilik serta penjaga taska, sy msih rasa sy patut antar DD1 ke taska for exposure purposes sebelum masuk playschool. DD1 x tahu bercakap lagi. Dia cuma tau cakap "Aaaaa...." "Oooooooo.." menjerit dan ofkos bahasa alien dia tu. "blablibluble?" Hehe..

Nursery, playschool, preschool.. apa bezanya? Yang sy tau, nursery ni lebih kepada pusat asuhan. Mcm day care begitu. Playschool ni da start belajar. Siap ada uniform lg. Preschool, yg ni wajib attend sblm primary 1. Itu yg sy fhm la melalui pembacaan, sori la klu slh info.

Memandangkan semalam agak free, sy decide utk pegi melawat few nursery yg dekat dgn tpt kerja. Senang nti bila mau ntr dgn ambk anak. Yang paling penring, senang dtg bt spotcheck. Sebagai mama yg bole dikategorikan sebagai paranoid, sy sgt cerewet sbnrny.

Sempat lawat 1 sj pun. Itupun agak terkejut jg. Smpai2, pekerja taska (mau panggil cikgu ka?) tu suruh masuk tanpa minta pengenalan diri. Ok.... kena bawa masuk dlm ofis. Dia bg penerangan sikit tp x puas ati sebab dia mcm berhati2 sgt bila bg info. Pdhal my pakcik hantar kedua2 anaknya di sana. Dr taska smpai la tadika. Ntah la, mgkn sy yg xtau bertanya atau apa ntah silapnya.

Sy sbnrny mmg da berniat mau ntr DD1 d situ sebab 1 of my fren hntr twins dia d taska sama cuma lain cawangan. Tp niat tu terbantut bila dapat tau jumlah bdk2 d sana. Utk kategori baby n toddler,  70 org semuanya. Sitter ada 6 sj. Meaning sorg jg 10 -11 kids. Noooo..... Kesian my DD1 nti. I wonder kenapa management x hire extra sitter. Hmmm..

Sy xtau la klu semua taska sama tp ms sy dtg, budak2 yg da bole berjalan tu, (xtau umur berapa) tidur atas lantai berlapikkan tilam nipis. Tersentuh hati sy bila tgk keadaan dorg. Mgkn la bersih tp bila bayangkan anak sendiri mcm tu, rs x sanggup pula. Baring2 atas tilam nipis sambil minum susu. T___T

Lebih kurang mcm ni la keadaan dlm taska tu... >.<

Tp yg best, pekerjanya semua muslim. Sekurang-kurangnya ati tu x was was la kan. Sy tny bnyk soalan sebenarny tp org pekerja tu jwb ya x ya sj. Mgkn dia anggap sy x serius kali sebab bnyk tanya kn. Hmm..

Then bt appointment dgn 2 lg taska lain. InsyaAllah, tghari ni nti dtg melawat. Sori x bg nama taska sebab setiap ibu ada expectation masing2. Tp for sure, sy xkan ntr anak sy kat situ la. :)

Bole refer link utk maksud DD1...



2 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, kesiannya dengar anak baring kat tilam nipis sambil minum susu.. tak tergamak kot nak biarkan gitu. carilah taska yang lebih selesa ya ~~~

Nelly said...

waalaikumsalam. Nampak gayanya macam x jadi ja ntr ke taska.. T___T

All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis