TWO Ingredients Cake


Next on my list would be this lovely looking 2 ingredients cake! Hopefully bole buat masa cuti minggu depan nanti sebab macam sangat senang pula nak buat. 

Picture credit to Lady with the Red Rocker

Kalau resipi ni menjadi, sy share la dengan semua. Tapi kalau x menjadi, erm... Diam2 ja la maksudnya.. hahaha... 

Bahan-bahan:

1 kotak Strawberry cake mix
12 oz diet 7 up

Cara2 buat:

Campurkan campuran kek tu dengan 7-up dalam satu mangkuk dan kisar dengan mixer electrik sampai betul2 sebati. 

Lepas tu, bakar ikut arahan dalam kotak cake mix tadi. Tapi menurut Lady with the Red Rocker, bagus kurangkan suhu oven ke 325 darjah celcius dan kurangkan masa membakar selama 5 minit. 

Maksudnya, kalau arahan suruh bakar 30 minit, kita bakar 25 minit sj. Sejukkan dan letak frosting ikut citarasa masing2. 

Baca arahan ni macam senang kan? Jom kita try ramai2, mana tau jadi. Kalau jadi tu share2 la hasil anda semua k.. Nelly mau try nanti. Tunggu DH balik supaya ada org tolong monitor anak2 dulu.. :) 


Email Accounts Created for the Daughters!


I've successfully created two email accounts for my daughters. I hope it will be the greatest gift they ever received.. Finger crossed! 

Lepas ni bolehlah tulis diary panjang2 sebab tidak semuanya saya boleh kongsi d blog atau FB sebab sgt privacy... 

Ibu2 lain bila lagi?? 



Personal Review: 5 in 1 Facial Care.... Sooo in Love!!


Today I'm going to share with you this wonderfully affordable item for skincare. Although I'm a female, I don't consider myself as a beauty freak. All I want is a good skin because I believe good skin does offer flawless beauty to all female. 

I told you I'm not a beauty freak. So, I never pay attention to the latest skincare tools available in the market. I don't have a specific daily / weekly / monthly skincare routine. I don't go for facial because to me its too expensive and I hate the idea of having to share the skincare tools with strangers even though they sterilize it for each customer.   

I don't use mask regularly although I know I can simply buy it at cheaper price from Guardian or Watsons or simply DIY my own mask. I seldom scrub my face as well. So do you think I have the right to complains when I feel my skin (specifically referring to my face) is not glowing like the others? Of course NOT right? I can only blame myself for the dead skin cells on my face.  


Getting frustrated with my face skin each day, I decided to buy 1 of these facial care set for myself. Bought it from Lazada during sale for about RM28. To be honest, I don't expect too much from this item because its very cheap but walaaa... It's in a very excellent condition when it arrived at my doorstep.   


As per product name, 5 in 1 Facial Care, it comes with 5 different 'tools'. It's very light so I don't think it will be a burden to be brought together during travel / outstation. However, it's battery operated only using two Double A battery. 

It has high & low setting, depending on what we prefer to be using. But for face, I strongly recommend low setting because there are lots of delicate areas on our face.  


1. Sponge like 'brush'. May use it to wash our face. 
2. Brush tool. I think it is the scrubber to helps remove the dead skin cells on our face.
3. Also a sponge. Same like our compact powder's sponge.
4. Massager. I love this 1 so much... 
5. Scrub but for less delicate skin areas like our foot. 

I'm going to give this product 5/5 rating because of its function and affordability. This will be a great gift for mums, sisters and girlfriends... 

Segmen Jom Blogwalk! by Mellya

Assalammualaikum. Nelly join segmen ni. da lama x bersegmen.. Hehehe...


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Dengan sukacitanya Mellya merasmikan Segmen Blogwalk kecil-kecilan anjuran Mellya sendiri. Hihi harap ramailah yang sudi join. Tambah kenalan, tambah page views sekali ye.


TAMAT 24 JULY 2014.
Syarat penyertaan :

**SYARAT WAJIB**
Create post bertajuk "Segmen Jom Blogwalk ! by Mellya"

Tinggalkan link penyertaan di entry ini sahaja 

**SYARAT TAK WAJIB** 
Follow Blog dan tekan iklan yang ada

P/S : Terima Kasih daun keladi bagi yang menjayakan Giveaway Mellya dan Iola serta Simple Giveaway Projek Dress Bajet. Tahniah juga buat pemenang :)



Great Idea For the Kids~



LAZADA SUPER RAYA SALE


Sempena bulan Syawal yang bakal tiba, Lazada Malaysia akan melancarkan jualan besar-besaran iaitu SUPER RAYA SALE. Sale ni cuma eksklusif pada 16hb Julai SAHAJA jadi, sila jangan lepaskan peluang ini.


Klik gambar untuk ke Super Raya Sale
*Link ni cuma BOLEH digunakan pada 16hb Julai SAHAJA

Apa yang menarik tentang LAZADA SUPER RAYA SALE ni? Diskaun sehingga 92% akan diberikan untuk semua barangan raya dari langsir raya, baju raya baru, bakeware untuk buat biskut raya dan banyak lagi.

Selain itu, anda juga boleh membeli-belah barangan lain seperti:
          
     - Home & Living Sale: RM77 & ke bawah
-         Home Appliances: RM99 & ke bawah
-         Raya Fashion Sale
-          Diskaun besar-besaran juga ada khusus untuk penggemar barangan jenama Samsung.

Selain daripada itu, bersempena dengan SUPER RAYA SALE ini, Lazada turut mengadakan game online iaitu WHEEL OF RAYA. Game ni lebih kurang macam Roda Impian dan anda berpeluang memenangi hadiah termasuh baucer tunai bernilai RM100 untuk mendapatkan lebih banyak diskaun lagi.

 Jadi tunggu apa lagi, jom terjah LAZADA SUPER RAYA SALE sekarang!


Oh, Jangan lupa singgah sebentar di butik Hatta Dolmat k. 

2014 Baju Kurung Syawal by Hatta Dolmat


'Baju' baru sempena hari raya memang sinonim kan. Kalau dulu, org still prefer hantar dkt tailor pastu jahit ikut stail kegemaran masing2. Tp masalahnya bila hantar lambat sikit, tailor fully booked pastu xmau terima tempahan lagi. 

Nasib baik la zaman sekarang ni ada online shopping. Kalau saiz badan yang standard memang senang ati beli baju online sebab banyak choice. Boleh compare harga. X payah penat2 kluar masuk kedai sana sini utk compare harga. Hehe... 

Hari ni share few contoh baju kurung untuk raya rekaan Hatta Dolmat. So far sy suka design yang ini: 

Lace is possibly still in trend nowadays... 


I like this because flowy2.. 


Simple yet stunning... 


This is my Fav among all... I loike the style.. 


The stripey skirt is just sooo adorable... 

Minat? Do you love it? Heads over to Hatta Dolmat Boutique..






LAZADA Raya Open House Sale



Throughout the month of Ramadhan, Lazada is offering huge discount on most of its items. 

Other than offering the convenience of online shopping (Pick, Pay & Delivery), here are 5 of the reasons why you should consider paying a visit to Lazada:  

  • Huge product selection. Ada banyak sangat pilihan di satu website yang sama. Compare to offline shopping, kadang2 kita kene pegi few shops utk compare harga kan, here in Lazada, x payah penat2 jalan sana sini. Price comparison is hassle free!
  • Free delivery. Salah satu feature yg nelly selalu tgk bila online shopping ialah method of delivery tu. Kadang2 ada yg Cash on Delivery (COD). Means, brng sampai bru kita bayar postage. Lagi hepi bila Free postage or harga barang tu da include postage.
  • Trusted sellers. Since Lazada ni well-known online shopping juga, so I personally think their sellers can be trusted. 
  • Free Return. Ni pun penting juga klu mau online shopping. In case kita x berkenaan pula dengan barang tu once da sampai kn, kita bole kembalikan secara percuma. Mgkn kena byr postage penghantaran sendiri sj kot. 
  • Cash on Delivery. Bayar bila barang kita da sampai. So, x la kita ragu2 sama ada kita kena tipu atau x kn..   
"Awak shopping x dgn Lazada tu?" ofkos la.... Aim nak beli 3 barang ni:

Currently selling at RM185.00 (Before RM399)

RM99 from RM155

Selling at RM33.90

Berbaloi kan? Jangan lupa melawat Lazada ya!

Oh, Bole shopping baju raya Hatta Dolmat jg tau... Cantik2 baju tu... :)









GA SFaezah: Ole-Ole Kota Singa



Da lama x join GA. Jom la join utk suka2...:) 

Klik banner atau LINK ini utk join.. 



Misi Mencari Nursery a.k.a Taska



Bulan lepas saya decide untuk menghantar DD1 ke taska supaya dia bole bergaul dgn kanak2 lain. Biarpun banyak tersebar d internet perangai x senonoh segelintir pemilik serta penjaga taska, sy msih rasa sy patut antar DD1 ke taska for exposure purposes sebelum masuk playschool. DD1 x tahu bercakap lagi. Dia cuma tau cakap "Aaaaa...." "Oooooooo.." menjerit dan ofkos bahasa alien dia tu. "blablibluble?" Hehe..

Nursery, playschool, preschool.. apa bezanya? Yang sy tau, nursery ni lebih kepada pusat asuhan. Mcm day care begitu. Playschool ni da start belajar. Siap ada uniform lg. Preschool, yg ni wajib attend sblm primary 1. Itu yg sy fhm la melalui pembacaan, sori la klu slh info.

Memandangkan semalam agak free, sy decide utk pegi melawat few nursery yg dekat dgn tpt kerja. Senang nti bila mau ntr dgn ambk anak. Yang paling penring, senang dtg bt spotcheck. Sebagai mama yg bole dikategorikan sebagai paranoid, sy sgt cerewet sbnrny.

Sempat lawat 1 sj pun. Itupun agak terkejut jg. Smpai2, pekerja taska (mau panggil cikgu ka?) tu suruh masuk tanpa minta pengenalan diri. Ok.... kena bawa masuk dlm ofis. Dia bg penerangan sikit tp x puas ati sebab dia mcm berhati2 sgt bila bg info. Pdhal my pakcik hantar kedua2 anaknya di sana. Dr taska smpai la tadika. Ntah la, mgkn sy yg xtau bertanya atau apa ntah silapnya.

Sy sbnrny mmg da berniat mau ntr DD1 d situ sebab 1 of my fren hntr twins dia d taska sama cuma lain cawangan. Tp niat tu terbantut bila dapat tau jumlah bdk2 d sana. Utk kategori baby n toddler,  70 org semuanya. Sitter ada 6 sj. Meaning sorg jg 10 -11 kids. Noooo..... Kesian my DD1 nti. I wonder kenapa management x hire extra sitter. Hmmm..

Sy xtau la klu semua taska sama tp ms sy dtg, budak2 yg da bole berjalan tu, (xtau umur berapa) tidur atas lantai berlapikkan tilam nipis. Tersentuh hati sy bila tgk keadaan dorg. Mgkn la bersih tp bila bayangkan anak sendiri mcm tu, rs x sanggup pula. Baring2 atas tilam nipis sambil minum susu. T___T

Lebih kurang mcm ni la keadaan dlm taska tu... >.<

Tp yg best, pekerjanya semua muslim. Sekurang-kurangnya ati tu x was was la kan. Sy tny bnyk soalan sebenarny tp org pekerja tu jwb ya x ya sj. Mgkn dia anggap sy x serius kali sebab bnyk tanya kn. Hmm..

Then bt appointment dgn 2 lg taska lain. InsyaAllah, tghari ni nti dtg melawat. Sori x bg nama taska sebab setiap ibu ada expectation masing2. Tp for sure, sy xkan ntr anak sy kat situ la. :)

Bole refer link utk maksud DD1...



No Bake Cookies #1: Bebola Mentega Kacang


Untuk persiapan hari raya yang bakal tiba, sy tengah sibuk cari resipi biskut yang nda payah kena bakar / masuk dlm oven. Sebabnya mudah sedikit. Maklumlah, kekangan masa. 

Resipi #1 ni dapat dr Nestle Malaysia. Nestle kan selalu bagi resipi baru utk program Riang Ria Raya bersama Nestle dan Cornflakes... Bila tgk video ni, senang juga... Boleh la buat bila ada masa... Ada ka? Hmm... 


Resipi Kek Coklat Moist Bakar




Raya tahun lepas sy buat kek coklat moist bakar. Since sejak menjadi Mama, masa utk baking sangat la xda, sy potong kek tu kecik2 untuk jadikan kuih raya. Sebabnya cepat dan boleh dapat dlm kuantiti yang banyak. Sy x pernah buat kek sebelum ni so expectation pn x tgi sgt. Klu jadi, alhamdulillah. Klu x jadi, pun xpa... sob sob sob. Gambar pinjam dr SINI sebab ni entri tahun lepas sebenarnya... Hahaha... 

Resipi ni dapat dri blog Cik Nor ..... Sy rs arahan dan bahan2 yg Cik Nor share senang difahami untuk orang yg jarang membaking mcm sy.. Lagipun dia pakai sukatan cawan. Senang mau follow. Lain la kalau korang memang pembaking tegar,, mesti ada penimbang semua kan.. 

Bahan A: Tepung gandum (2 cawan)
              Serbuk koko (1 cawan)
              Soda bikarbonat (1 sudu teh)      ** Semua bahan ni disatukan kemudian ayak.
              Baking powder (1 sudu teh)             Xmau ketul2 k. 

Bahan B: Telur gred A (3 biji) **sy pakai telur yg comei2 so sy guna 4 biji
              Gula yg dikisar halus (2 cawan) ** sy cuma letak 1 1/2 cawan sj
              Esen vanilla (1 sudu teh) 
              ** Satukan sekali dan pukul smpai kembang (adunan akan jadi putih) 

Bahan C: Susu sejat (1 cawan)
              Minyak jagung (1 cawan)  ** sy pakai minyak masak.. =)

Bahan D: Air Suam (1 cawan)

Cara2: 

1. Dalam bekas adunan Bahan B td (better pakai bekas besar), masukkan Bahan C. Pukul smpai sebati. Untuk mengelakkan permukaan kek merekah, pastikan Bahan B dengan Bahan C tu x terlebih pukul.

2. Kemudian, masukkan bahan A (yang telah diayak) sedikit demi sedikit. Sebatikan dan make sure x berketul2 tau.

3. Akhir sekali, lepas da sebati, masukkan bahan D. 

4. Masukkan dalam loyang pilihan anda. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius. Klu nak tau sama ada kek anda da betul2 masak, cucuk dengan kayu sate, atau kayu pecungkil gigi tu. Kalau kayu tu bersih masa korang keluarkan dr kek, maknanya da masak. Yay!!!

Untuk hiasan, bole refer blog Cik Nor k... For cawan, nelly just pakai cawan yg sama untuk sukat setiap bahan tersebut. Senang... Selamat mencuba.


DIY : Bookcase Dollhouse

I went to Suria Sabah last Friday (27th June) with my husband only to realize Mothercare outlet is now here, in KK. I totally have no idea when was their opening since I also don't remember the last time I went there.. wow. 

It's common for first time visitor to check the entire shop without having the intention to buy anything..ahahaha. Except for the Pupsik. Its too tempting but luckily I didn't bring enough cash to check it out from the shop. 

Was on our way out when I heard 1 mom asking the shop assistant about a playhouse furniture. Then I saw this pink playhouse on the display and heard the mom mumbling out its price.. RM900++. OK. That was EXPENSIVE to me. I called my husband and pointed him the playhouse. As soon as I stated the price his excited look fade away. I knew he was frustrated coz I he would want to buy it for our daughters. 


Then, this morning I saw this adorable DIY dollhouse made from bookcase. Who ever invented this idea is a genius! With few materials, you could build your daughter a lovely dollhouse. Get the full tutorial here Land of Nod

As a parent I know I want to provide the best for my kids. I want them to have all toys in the world but I also have my limitation. Gotta find another way to make the kids happy and I think DIY is one of the way. 

Good luck! Will definitely tell my husband about this!









All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis