DIY Kanzashi Flower

Dlu sebelum mengandung anak kedua, rajin jg DIY handbouquet ni mlm2 lepas tidurkan Sofie. Tp sebab banyak sgt kerja lepas raya, tambah2 lg da sarat mengandung, stop sebentar sebab mmg x larat da nk berjaga mlm. Anak pla fasa membesar, so sgt la aktif a.k.a nakal. Memanjat sana sini, memang x ble bt benda lain selain menjaga si anak sj.


Bunga ni percubaan pertama. Ms berjaya bt 1st petal, wah, excited yg teramat. Siap dlm ms 1 mlm... bunga sj la. Pemegang tu kemudian hari.. hahaha...

X sempat ambk gmbr step by step utk tutorial tp senang sj btny. Lgpun berlambak tutorial diy bunga ni. Google je, sure jumpa. Anyway... sy bt lebih kurang mcm dlm gmbr d bwh ni.. ambik dr pinterest...



So, hasilny setelah dicombine menjadi bunga tangan adalah ini... senang nk buat kn...


#rinducrafting



WW: DIY


EBM Storage Bottles: Autumnz vs Bumble Bee

Breastmilk storage bottles adalah 1 keperluan penting utk ibu2 yang bercadang nk stok EBM. Ada macam2 brands kan? Yang paling femes Bumble Bee kot... 

Bila baca breastfeeding journey mama2 lain, ramai yg kumpul storage botol banyak2 smpai 100 botol... Nelly x bli bnyk... 44 + 5 storage bags sj kot. 40 botol beli sndri, lg 4 free ms beli cooler bag. Storage bag tu pn dpt free ms beli storage botol jenama autumnz. 

Sebab amatur sgt dlm bidang ni, blog mommy2 yg lain amatlah membantu ms nk decide nk beli brand apa. Most mum mesti ada brand bumblebee. So nelly decide nk beli jenama bumblebee jg. Lepas 2, biasalah.. bila nampak jenama lain, rs tertarik pla. Nak jg... tp thn la nafsu tu dlu. Haha...

Hari ni nk bt comparison antara 2 brand storage bottle yg nelly pakai. Beli 2 brand sj pn. Bumblebee dgn Autumnz.  

Pendapat peribadi, sy rs botol Bumblebee better dr Autumnz sebabny sealing disc BB lebih ketat berbanding Autumnz. Jauh lebih murah banding jenama lain. Xtaw la kenapa. Tp syg, cuma ada plain colour...


Tp Autumnz lebih kiut sebab ada kaler2. Lilac, blue, green, pinky and white. Jatuh cinta dgn lilac, so terpaksa beli jg.. hahaha.. nasib baik lg 4 biji botol free tu kaler blue.. bertuah2. Pinky tu sgt comel tp out of stock ms sy shopping... Autumnz ni rasa was2 tkut2 jatuh ka kn ms dlm fridge. Risau tumpah pula... sdh la isiny amat berharga... so, tiap kali nk letak dlm peti, sy pastikn utk tekan sealing disc tu kuat2 before letak. 



Klu Bumblebee,  dia ada bunyi 'klik' utk ensure yg sealing disc tu da terletak tepat d tempatnya. Autumnz pla, ada penutup yg bg bunyi, ada yg x... sayang sebab comel taw botol autumnz ni..  

Storage bag x dpt bg review sebab besar sgt. 12 oz. Sy cuma dpt 5 oz setiap kali sesi pumping. Tp save space la kn klu pakai storage bag. Bole stack bila da beku. Cuma mslhny, x suka tgk space bnyk kosong klu isi dlm beg. Rs mcm ckit sj susu tu... klu stok storage bag 7 oz dgn 4 oz tu available, ble la beli kot.. ada sesiapa taw storage bag ni ble pakai berapa kali?

Sebenarny kepingin nak beli storage botol jenama mom's little one.. comel sgt...... grrr....

Oh my cuties... 




Happy 3rd Anniversary..

Hari ini genap 3 thun menjadi isteri orang. Ms sy bru menikah, ada kawan2 yg melahirkn rasa hairan sebab sy x share gmbr, x post status ttg betapa gembiranya sy menjadi isteri org. Ada sebabnya. 

Reason? Sebab sakit hati dengan bridal shop tpt kmi ambil pakej pengantin. Ms terkena d batang idung sendiri, bru la faham apa maksud 'cakap x serupa bikin.' Owner BS tu janji mcm2 tp end up x bg apa2. 

Mgkn itu salah kami sebab main terjah sebelum bt research betul2 tp ms kmi masuk kedainya utk booking, kedai tu di bangunan lain. Ms nak claim booking tu, da pindah pla bangunan lain. Ms tu da x sedap ati... rupany betul. Indah khabar dari rupa.. 

Bayangkan, masa nak menikah, dia lambat 1 jam setengah. Kerja yang dibuat cuma cincai2 sj sebab kejar masa. Gambar yg diambil oleh photographer dorang sgt la buruk dan kena pass dgn kami tanpa edit... bla bla...bnyk lg la... sakit ati nk kenang semula. 

Selama 3 thun cuma 3 org sj yg tahu betapa 'berdendamnya ' saya dgn BS tu... husband, kawan baik dgn kawan seofis. Sbpny dorg mnt pndpt ttg bridal shop yg best d KK. Honestly, sy xtaw tp 1 thing is, sy xkn rekemen BS sama dgn org lain. Biar la kmi sj yg terkena... no wonder nama kedai tu..S.A 1, S.A 2, and bru2 ni nmpk S.A 3. 

Geram dgn orang yg sekadar nk kaut untung tnp fkr keperluan pelanggan. Asalkan duit da byr, kualiti servis belakang kira. Geram geram geram. Kita bkn byr 1k... more than that... klu kita diy, mgkn ble dpt better than that... 

Anyway... Selamat ulang tahun perkahwinan yg ke-3 sayang... Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat... amin... 


Meng'edit' ni rupany seronok jg klu menjadi... hahaha... 




Kotak Door Gift Murah, Cantik dan Comel

Dulu nak kawin, bz bt preparation wedding day. Lps kawin, persiapan mom-to-be pula. Lepas bersalin, akan bz pla dgn planning utk anak2.. aqiqah, birthday 1 thun, 2 thun... etc... 

Ari ni nak share 1 online shop yg jual kotak2 door gift murah, comel dan cantik2 belaka. Nelly ni mmg ada obsesion ckit dgn kotak2 comel. Klu bole nk borong semua... Selain comel, kotak2 ni pn agak berpatutan dr segi harga... 

Kotak berbentuk Bride n Groom.
Black n white RM0.70 / sepasang.
Pink RM0.30 / sepasang. Murah kan?

Kotak2 ni sesuai utk baby showers or aqiqah... 
Gmbr top left, sesuai utk kawin jg... 

Bekas ni pn cantik jg... 

Comel2 dan cantik kan.. klu B2B dgn mommy nak bli, silalah terjah fb: Cherry Gift Castle...  

Harap info ni membantu. 



Review: Breastpump Manual Avent

Nelly beli breastpump manual avent ni sebab brand ni dikenali. So, x was2 dgn kualiti barang... ambik yg via storage. 

Beli online, FB Page: Kedai Avent Murah
Most bloggermommy ckp pakai manual a bit lenguh. Yes... tp sesi pumping x lama pun. Me, 20 minit sj. 10 minutes each. Then, within that 10 minutes, bila b**** da stimulate, flow susu tu laju dan banyak. Sebab 2 cpt kumpul. 

Pam manual avent ni ada soft massager. So, ms sesi mengepam 2 x la sakit kena cengkam.. then, senang nk basuh sebab parts dia boleh cerai2. Konfiden la bersih after basuh. Senang nk keringkn jg... 

Yg nelly x suka... ia x compatible dgn most available / popular b/milk storage bottles di pasaran. Sbpny it's wide neck. Klu nak trus isi dlm botol, kena cari botol yg wide neck.  Nelly da try dgn botol jenama ok baby. Brand fiffy pn da ada yg wide neck. Compatible. So, bole lah cari wide neck bottle yg affordable sebab agak rabak jg la klu nk borong botol avent tu. A bit pricey kan... 

Ms mengepam tu sometimes ada bunyi. Maybe sebab angin kot. Annoying jg kdg2. Tp since x pernah try pam brand lain,nelly x sure klu brand lain pn ada bunyi jg. 

Tp so far, nelly mmg puas ati dgn pam ni. Walaupun dalam hati ni ada niat nk tkr jenama lain or upgrade bli electric pam, tp so far ia da berjasa sebab da banyak EBM nelly kumpul. Tp most probably x ckup lg. Kena teruskan usaha jg utk mengepam. 

Ramai mum ckp susu jd banyak lepas consume shaklee. Ada siapa2 nk kongsi pengalaman mkn suplement shaklee utk banyakkan air susu? Share cni k... 




DIY Menarik dr Majalah Lama

Sebelum kmu ada kesempatan hantar majalah2 lama utk recycle, apa kata buat mcm ni. Save ruang plus dpt 1 stool bru... hehehe.... 

Source:buzzfeed.com

P.s. Nasib baik lah zaman membeli majalah da berlalu... 

Tips Mudah Bezakan Kunci-Munci Kita....

Ok, semua mesti ada mslh ni. Sukar utk bezakan kunci sebab kebiasaanny kita akan letak kunci sekaligus. Certain org tag awal2 spy senang cri tp idea ni lebih lawa... 

Now, let's go borong those cute little nail polish... siapa2 yg rajin bole la tkr2 kaler tiap mgu. Tiap ari pn xpa... ahahaha.. but, stick to the point... Bezakan kunci kita... 

Photo is not mine ya... 




Infographic: Makanan Sihat utk Bayi...



Info dari Parenting Patch... please take note, baby bwh 6 bln x sepatutny diberi mknan solid... 

Selamat Hari Guru

Saya bukanlah seorang pelajar yg pandai dan dikenali oleh semua cikgu cikgi... Tapi tetap nk ucap selamat menyambut hari guru utk semua cikgu2 yg pernah mengajar sy... pening x kpla ajr kmi? Heh... 

Agakny sambutan hari guru ni patut upgrade jd sambtan hari pendidik supaya lecturer2 pn dpt smbut.. yelah, dorg pn mengajar jg. Mendidik jg... 

Dlu ms zaman sekolah, harus bercita2 nk jd cikgu. Sebab rs mcm bestny berdiri dkt dpn. Ble mengarah apa sj. Mcm seronok je pegang kapur ms tu. Hahah... tp xtaw la knp bila da meningkat dewasa, cita2 tu pun berubah. 

Then, siapa sangka lepas grad, sy still jd sorg pendidik? Bermula dgn cuma menggantikan tpt kawan yg berpindah tpt kerja akhirny jd pekerjaan tetap utk beberapa tahun da.. hmm. 

Menjadi seorang pendidik di zaman kecanggihan ni agak mencabar. Yela, wifi is available all the time. Ms kita mengajar dkt depan, di situ jg la student2 sibuk dgn hp d tngn. Kaya ek bdk2 skrng.. aku x mpu bli iphone 5 tp bdk2ni release je d malaysia esokny da ada di tangan. Hmm... 

Sometimes, terguris ati bila kita bt sesi Q & A, ada suara sumbang kata, "senang ja tu miss, google dgn wikipedia kn ada...". Sgt terguris... waktu exam, someone angkt tangan utk tanya, "miss, jwb common sense bole x?" How common is your sense? Too common smpai xda facts? Sorry dudes /babes, your common sense shud at least contain a little educational facts.. 

As of assignment, they never take it seriously. Klu ada pun, ada la sorang dua. The rest? They simply believe copy n paste is enough. We lecturers won't read it anyway. Xcuse me... I read them honey. Every single word. But then, the moment I realize it were being copied from wikipedia, then what else is there to read? Dissapointed. 

And then, there goes the spoon feed students. Setiap kali exam, minta tips. If u ask me, the tips is read chapter 1-5... hahaha.. c'mon! If only u paid attention in my lectures, then you'll definitely notice "this is important for exams..." speech I gave. 

Eeh.. mcm letter of frustration pula.. haha... tp honestly speaking, the new generations take things for granted. With all the luxury they have in finding information, they simply didnt utilize it well. 

There goes my 2 cents... happy teachers day... 

Pengumpulan Stok EBM Pun Bermula...

Serius ckp, ms pregnant anak 1st, Lamgsung x kisah psl EBM. EBM pn xtaw apa.. Dang... Tp anak 2nd ni berazam utk breastfeed selama yg mgkn.. 

So, beli manual breastpump sebab itu ja yg mampu. Lgpun, sy sentiasa waswas air susu sy x bnyk. Atau sy x ckup gigih utk mengepam susu bila da blik kerja nti... Bli Avent Natural Manual Breastpump. Tp mcm silap beli sj.. Baca review mommybloggers yg lain, rs mcm Medela Harmony tu lg best. Menyesal sebab x bt research awal2. Tu la... main redah sj....

3 minggu sebelum cuti bersalin abes, sy start mengepam. 1st time pump, hepi dpt 5oz, pump 20 minit..... Maybe bole dpt lebih lg klu baby Umayra x nanges. Petang tu pump lg, kali ni cuma dpt 2oz.. hati da start x tenang... mampu ka aku kumpul stok EBM banyak2 ni.. Tp tetap besyukur jg sbp itu rezeki utk baby.

Hasil pumping kali pertama... Rezeki baby...
Sekarang ni da hampir seminggu kumpul EBM. Sehari pam 2x shj. Awal pagi jam 8.30 a.m. dgn 4.00 p.m. x pernah pam malam lg sebab baby Umayra berjaga malam. Kdg2 jam 2.30 a.m. bru tidur.. energy da abes di situ teman dia berjaga. Kdg2 mmg menanges jg sebab penat sgt xda org ganti jg anak. Nasib la ibu2 yg berjauhan dgn husband.. T_T

Tips banyakkan air susu? I wouldn't say tips la.. its more kepada USAHA utk memperbanyakkan air susu.. lain post kita crita k.. 

Ouh.. kpd yg xtaw, EBM tu kependekkan kepada Expressed Breast Milk.. 

Bai...

  

Being A 2nd Time Mama...

Assalamualaikum... lamany x update. Nelly da selamat melahirkan 2nd baby girl seberat 3.40kg pd 24 March 2014 lepas... Tempoh berpantang pun da abis.. Semoga urusan M2B yg lain dipermudahkan. Amin...

Siapa sangka pengalaman bersalin anak kedua ni agak mencabar bt saya kerana terpaksa dibedah. Masuk bilik bersalin seawal jam 6.30 pg, selamat pembedahan jam 4.24 ptg... berjam2 dlm bilik bersalin menahan sakit yg TERAMAT sebab dimasukkan ubat... Mujur ada husband menemani. Bolehlah dia tlg bg air bg semangat. Biarpun dia yg lebih cuak sebenarny.. Next time, kiranya diberi rezeki mengandung lg, kena prepare mental awal2 untuk persediaan bersalin normal dan pembedahan.

Kali ni, baby jg terpaksa admit hospital semalaman sebab jaundis yg tgi. Kena letak bawah lampu dgn bogel2. Cuma mata ja kena ttp.. dengan nipple sakit sebab baby x pndai melekap sgt lg, bengkak susu dan xda air panas utk tuam, dengan x ckup aktif utk bergerak lg sebab pembedahan, mencabarny.... mujur jaundis tu kurang sedikit2 dlm ms 2 mgu. Ada la dlm 7 kali ulang alik ke klinik kesihatan utk cek SB(serum bilirubin).

Disebabkan kesihatan yg x mengizinkan, x dpt nk smbut birthday ke-2 Sofie... maafkan mama sayang... nsib baik ada pakcik2 dgn makcik2ny tlg celebratekn.. terharu...

Sekarang ni tgh aim nk kuruskan badan. Berat badan selepas bersalin agak mengerikn angkany. Genap sebulan, da turun ke berat badan asal sebelum pregnant. Tp still x capai target... kena kurangkan 10kg lg utk dptkn semula berat bdn sebelum kahwin... mudah2an kental la mental ni.. hahaha....

All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis