52 Weeks Money Challenge

Hi.... Berapa duit simpanan korang tahun lepas? Siapa2 yang dpt simpan banyak tu tahniah diucapkan. Sesiapa yg rasa... "Eh, mn pegi duit gaji aku thun lepas (2013) ek?" Hmm... Kita serupa. Kadang2 lepas balik dr shopping barang rumah, dompet da kosong. Atau x smpai seminggu, da kena pegi ATM blik ambik duit. Sakit ati, tp nk buat mcm mn. X ambik duit nk mnt dari sapa kan? 

So, tahun 2014 ni, Nelly berazam untuk menyimpan duit setiap bulan. Mmang sebelum ni ada simpan jg ckit2 dkt akaun yg xda kad bank tp ikt keadaan. Klu sangat2 memerlukan duit bln tu, x simpan. Klu ada duit lebih, simpan.

Awal tahun ni rakan2 FB share method utk menyimpan. Source asal dari sini. Tp currency negara dia la. So, Nelly bt table baru utk rujukan diri sendiri.. Senang sangat caranya. Ok la untuk newbie yg bru start nk menyimpan. X membebankan...

Secara ringkasny, cara ni bt kita simpan duit ikt minggu. Contohnya, minggu pertama, RM1. minggu ke-2 simpan RM2... so on so on.. faham kan? Siapa2 x fhm nti komen je k... Klu rasa amaun yg disimpan tu sikit sangat, korang double la. Ikt keselesaan dri sendiri.... :) Cara ni sesuai sgt dgn orang yg mmg jenis susah simpan duit, cthny diriku sendiri... Mudah2an tabiat menyimpan ni jadi amalan kita semua....

P/s: Sori klu ada yg tersilap kira... hehe.. 

My Marriage, My Rules...

Hello semua... 

Semua orang yang berkahwin mesti ada peraturan dengan pasangan masing2 kan. X kisah la anda list dalam buku atau kertas pastu tampal dekat pintu peti ais atau belakang pintu toilet, asalkan masing2 setuju dengan Do's dan Don'ts tersebut, da cukup. 

Kami suami isteri xda semua ni sebenarny. Hahaha... Kami lebih kepada "Mutual agreement based on situation...". Contohnya, since kmi PJJ, everytime husband balik bercuti, for sure dia yang akan jaga Sofie sepanjang hari. Dr bg mkn breakfast, lunch & dinner. Termasuk mandikan Sofie, buatkan dia susu & dodoikn Sofie tidur. Klu Sofie bangun tgh mlm (yaa.... anak mama suka bangun tgh malam), dia jg la yg akan bangun dan melayannya. Kiranya macam tugas mama 2 dipikul sepenuhnya oleh si Papa bila dia balik... Syukur la dapat suami mcm ni. Kesian dgn kawan2 yg dapat suami xtau tolong isteri.. ;(

Husband taw sy sgt x suka sidai kain. So, bila da siap cuci (nasib baik pakai machine) otomatik dia akan sidai kain basuhan 2. Dan setiap kali abis makan, memang da tugas dia cuci pinggan mangkuk sebab isteri dia da penat masak. Ye ke? 

Kisah kami suami isteri begitu la lebih kurang. Itu situasi biasa kalau husband balik cuti. Klu x, maknany memang semua mama la yg kena buat... nak harapkan siapa lg kn? Bkn ada maid... 

Cuma ada 1 peraturan sj yg Nelly tetapkan. Itu pun baru2 ni juga. Sebabnya, xnak situasi keluarga orang lain melanda keluarga sendiri. Masa tu kami sedang breakfast dkt sebuah restoran. Then, ada 1 family tgh breakfast x jauh dr meja kami. Dari anak, mak, ayah... semua sibuk dengan Ipad, Smartphone, tablet... dengan spontannya terkeluar ayat ni.. "Abg, rasany mau bt 1 peraturan la. Bila kita keluar bersama, atau paling senang, bila abg balik bercuti, tolong jgn cek HP kecuali jawab kol dgn sms. Itu sj yg sy mau..."

Dia yg masa tu tengah sibuk scroll HP ups and down terhenti seketika lantas bertanya "Kenapa pula? Bosan la mcm ni..." . "Well, when you're with me, you talk to me by looking at my face. I don't want to talk to the back of your phone. If u want to check ur FB, or ur Cityville, u do it when u're alone... " Nah, ambik kau. Speaking mama Sofie.. C'mon la.. It's common sense. Mcm mn nak spend quality time together klu bz dgn status updates org lain, risau lembu2 ayam2 d Hay Day anda kelaparan? Da la PJJ, xkn balik pn still nk bt the usual thing ms xda family dpn mata kan? 

Well, lain org lain carany. Terpulang dengan penerimaan masing2.. Like I said, My Marriage, My rules... Hehehe.. 

Hiasan Simple utk Majlis Tunang si Adik~

Alhamdullilah, majlis pertunangan adik berjalan dgn lancar biarpun semua org berpeluh2 kepanasan. Selaluny ujan lebat di tengah hari, tp ari 2 matahari sgt terik.. Which was good because, klu x, xtaw nak letak tetamu dkt mana. Al-maklumlah, rumah kecil.. T_T

Seminggu sebelum majlis, adik beriya-iya nak mini pelamin. Tp last2 akak dia reject coz rs mcm x berbaloi nk buat utk majlis yang cuma beberapa jam dan banyak lg benda lain kena setelkan. Huuuh... So, utk x menghampakan beliau, Nelly just buatkan background simple utk dia.... Buat penyeri majlis katanya.... 

Lepas siap potong2 sayur (bakal adik ipar tolong masak), kita buat la deco tu. Sekejap sgt buatnya sebab simple kan.. hew hew hew... 


Majlis ni xda warna tema pn sebenarny tapi family lelaki janji nk sedondon kaler purple. And then, kain plain yang ada cuma ada warna merah sj. Nasib baik la kaler ni match. Benda serupa meja 2 sebenarny rak tv.. (hahaha).. Kami lapik dgn kain merah, spy org xtaw. Masalahny tetamu kitaorg sgt curious smpai after potong kek, dorg cabut pin2 tu nk tgk apa yg kmi guna....so, terbocorlah rahsia di situ... Tapi, siapa suruh selongkar brg org kn? >.<

Since kami xda cake stand, Nelly decide ambik kotak decoder Astro (ada hikmahny decoder rosak 2 minggu sebelum 2, dapat kotak baru yang lebih kukuh dr kotak kek)... Supaya kek 2 nmpk tinggi ckit dr hiasan lain. The rest, paksa adik print gambar mereka berdua black & white (bajet elegan kononnya). Adik ckp mcm gmbr org mati... cissss!

Sebab vase tu kaler biru, utk matchkan dengan so called 'tema', Nelly balut dengan riben purple. Kebetulan ada bunga kaler purple, so decide utk letak dkt situ just sebagai penyeri. Alphabets 2 kmi print then tampal atas doily paper... Deco x dirancang ni akhirny turn out jadi mcm ni... Tadaaaa.... Sungguh simple utk kerja 2 - 3 jam. Yang buat lama adalah proses gunting2 huruf tu. Huuuh... Tp hepi sebab org puji cute.... Bak kata org, cute tu adalah ayat lain utk "it's ugly but nice to see..." Hahahaha... 

DIY ni simple. Semua orang yang kesuntukan masa dan sukakan simplicity bole buat.... :) 

Alhamdullilah.. Da 29 Tahun...

Hari sabtu yang lepas (25hb), genaplah umur 29 tahun.. Eh eh, thun depan da msuk angka 3... Hahaha.. X sangkany.. Teringat zaman sekolah dulu. Masa tingkatan 5 x sabar nak abis sekolah. Lepas 2 x sabar nak grad, nak kerja... Kawin? Hmm... X pernah tetapkan nak kawin umur berapa. Selalu pesan dgn dri sendiri, 'Kalau ada jodoh x kemana.... " Nasib baik ada juga yg berkenan.. Hahahaha... 

Tahun ni rasa pelik ckit sebab husband x balik untuk sambut befday. O well, sy PJJ. Haha... Dari bertunang, smpai la sekarang ni msih PJJ. Berkenalan setahun, lepas 2 bertunang. Then, berjauhan smpai la sekarang. Dlm setahun tu bole la jmp 2x... Kadang2 bila fikir balik, "Eh, tabahnya aku.. x sangka.." . Lepas bergelar papa, aktif la ckit si papa balik jmp kmi sebab x thn rindu... ;(

Dulu masa bertugas d LGK, husband mesti akan balik tiap tahun.. (rupanya.... x perasan pula...). Tiap tahun mesti ada kek. Biarpun sepotong. Tahun ni xda sebab dia x balik. Sebabny kami da mendaftar untuk ikut kursus Father Friendly 8hb Feb dgn 15hb Feb, so nak save cuti katanya. Da draf balik Sabah pn masih jarang ketemu. Sebabnya, perjalanan dari Tawau - KK ambik masa 9 jam paling cepat.. Dia x sanggup drive jauh sorg2. Nelly pn x senang ati sgt bg dia drive sorg jauh2 begitu.. Risau... 

X lama lagi akan on maternity leave. Harap2 sempat kemaskan meja bekerja before cuti. X la segan dgn rakan2 lain.... Semoga semuanya dipermudahkan.... ;)

All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis