TWO Ingredients Cake


Next on my list would be this lovely looking 2 ingredients cake! Hopefully bole buat masa cuti minggu depan nanti sebab macam sangat senang pula nak buat. 

Picture credit to Lady with the Red Rocker

Kalau resipi ni menjadi, sy share la dengan semua. Tapi kalau x menjadi, erm... Diam2 ja la maksudnya.. hahaha... 

Bahan-bahan:

1 kotak Strawberry cake mix
12 oz diet 7 up

Cara2 buat:

Campurkan campuran kek tu dengan 7-up dalam satu mangkuk dan kisar dengan mixer electrik sampai betul2 sebati. 

Lepas tu, bakar ikut arahan dalam kotak cake mix tadi. Tapi menurut Lady with the Red Rocker, bagus kurangkan suhu oven ke 325 darjah celcius dan kurangkan masa membakar selama 5 minit. 

Maksudnya, kalau arahan suruh bakar 30 minit, kita bakar 25 minit sj. Sejukkan dan letak frosting ikut citarasa masing2. 

Baca arahan ni macam senang kan? Jom kita try ramai2, mana tau jadi. Kalau jadi tu share2 la hasil anda semua k.. Nelly mau try nanti. Tunggu DH balik supaya ada org tolong monitor anak2 dulu.. :) 


Email Accounts Created for the Daughters!


I've successfully created two email accounts for my daughters. I hope it will be the greatest gift they ever received.. Finger crossed! 

Lepas ni bolehlah tulis diary panjang2 sebab tidak semuanya saya boleh kongsi d blog atau FB sebab sgt privacy... 

Ibu2 lain bila lagi?? 



Personal Review: 5 in 1 Facial Care.... Sooo in Love!!


Today I'm going to share with you this wonderfully affordable item for skincare. Although I'm a female, I don't consider myself as a beauty freak. All I want is a good skin because I believe good skin does offer flawless beauty to all female. 

I told you I'm not a beauty freak. So, I never pay attention to the latest skincare tools available in the market. I don't have a specific daily / weekly / monthly skincare routine. I don't go for facial because to me its too expensive and I hate the idea of having to share the skincare tools with strangers even though they sterilize it for each customer.   

I don't use mask regularly although I know I can simply buy it at cheaper price from Guardian or Watsons or simply DIY my own mask. I seldom scrub my face as well. So do you think I have the right to complains when I feel my skin (specifically referring to my face) is not glowing like the others? Of course NOT right? I can only blame myself for the dead skin cells on my face.  


Getting frustrated with my face skin each day, I decided to buy 1 of these facial care set for myself. Bought it from Lazada during sale for about RM28. To be honest, I don't expect too much from this item because its very cheap but walaaa... It's in a very excellent condition when it arrived at my doorstep.   


As per product name, 5 in 1 Facial Care, it comes with 5 different 'tools'. It's very light so I don't think it will be a burden to be brought together during travel / outstation. However, it's battery operated only using two Double A battery. 

It has high & low setting, depending on what we prefer to be using. But for face, I strongly recommend low setting because there are lots of delicate areas on our face.  


1. Sponge like 'brush'. May use it to wash our face. 
2. Brush tool. I think it is the scrubber to helps remove the dead skin cells on our face.
3. Also a sponge. Same like our compact powder's sponge.
4. Massager. I love this 1 so much... 
5. Scrub but for less delicate skin areas like our foot. 

I'm going to give this product 5/5 rating because of its function and affordability. This will be a great gift for mums, sisters and girlfriends... 

Segmen Jom Blogwalk! by Mellya

Assalammualaikum. Nelly join segmen ni. da lama x bersegmen.. Hehehe...


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Dengan sukacitanya Mellya merasmikan Segmen Blogwalk kecil-kecilan anjuran Mellya sendiri. Hihi harap ramailah yang sudi join. Tambah kenalan, tambah page views sekali ye.


TAMAT 24 JULY 2014.
Syarat penyertaan :

**SYARAT WAJIB**
Create post bertajuk "Segmen Jom Blogwalk ! by Mellya"

Tinggalkan link penyertaan di entry ini sahaja 

**SYARAT TAK WAJIB** 
Follow Blog dan tekan iklan yang ada

P/S : Terima Kasih daun keladi bagi yang menjayakan Giveaway Mellya dan Iola serta Simple Giveaway Projek Dress Bajet. Tahniah juga buat pemenang :)



Great Idea For the Kids~



LAZADA SUPER RAYA SALE


Sempena bulan Syawal yang bakal tiba, Lazada Malaysia akan melancarkan jualan besar-besaran iaitu SUPER RAYA SALE. Sale ni cuma eksklusif pada 16hb Julai SAHAJA jadi, sila jangan lepaskan peluang ini.


Klik gambar untuk ke Super Raya Sale
*Link ni cuma BOLEH digunakan pada 16hb Julai SAHAJA

Apa yang menarik tentang LAZADA SUPER RAYA SALE ni? Diskaun sehingga 92% akan diberikan untuk semua barangan raya dari langsir raya, baju raya baru, bakeware untuk buat biskut raya dan banyak lagi.

Selain itu, anda juga boleh membeli-belah barangan lain seperti:
          
     - Home & Living Sale: RM77 & ke bawah
-         Home Appliances: RM99 & ke bawah
-         Raya Fashion Sale
-          Diskaun besar-besaran juga ada khusus untuk penggemar barangan jenama Samsung.

Selain daripada itu, bersempena dengan SUPER RAYA SALE ini, Lazada turut mengadakan game online iaitu WHEEL OF RAYA. Game ni lebih kurang macam Roda Impian dan anda berpeluang memenangi hadiah termasuh baucer tunai bernilai RM100 untuk mendapatkan lebih banyak diskaun lagi.

 Jadi tunggu apa lagi, jom terjah LAZADA SUPER RAYA SALE sekarang!


Oh, Jangan lupa singgah sebentar di butik Hatta Dolmat k. 

2014 Baju Kurung Syawal by Hatta Dolmat


'Baju' baru sempena hari raya memang sinonim kan. Kalau dulu, org still prefer hantar dkt tailor pastu jahit ikut stail kegemaran masing2. Tp masalahnya bila hantar lambat sikit, tailor fully booked pastu xmau terima tempahan lagi. 

Nasib baik la zaman sekarang ni ada online shopping. Kalau saiz badan yang standard memang senang ati beli baju online sebab banyak choice. Boleh compare harga. X payah penat2 kluar masuk kedai sana sini utk compare harga. Hehe... 

Hari ni share few contoh baju kurung untuk raya rekaan Hatta Dolmat. So far sy suka design yang ini: 

Lace is possibly still in trend nowadays... 


I like this because flowy2.. 


Simple yet stunning... 


This is my Fav among all... I loike the style.. 


The stripey skirt is just sooo adorable... 

Minat? Do you love it? Heads over to Hatta Dolmat Boutique..






LAZADA Raya Open House Sale



Throughout the month of Ramadhan, Lazada is offering huge discount on most of its items. 

Other than offering the convenience of online shopping (Pick, Pay & Delivery), here are 5 of the reasons why you should consider paying a visit to Lazada:  

  • Huge product selection. Ada banyak sangat pilihan di satu website yang sama. Compare to offline shopping, kadang2 kita kene pegi few shops utk compare harga kan, here in Lazada, x payah penat2 jalan sana sini. Price comparison is hassle free!
  • Free delivery. Salah satu feature yg nelly selalu tgk bila online shopping ialah method of delivery tu. Kadang2 ada yg Cash on Delivery (COD). Means, brng sampai bru kita bayar postage. Lagi hepi bila Free postage or harga barang tu da include postage.
  • Trusted sellers. Since Lazada ni well-known online shopping juga, so I personally think their sellers can be trusted. 
  • Free Return. Ni pun penting juga klu mau online shopping. In case kita x berkenaan pula dengan barang tu once da sampai kn, kita bole kembalikan secara percuma. Mgkn kena byr postage penghantaran sendiri sj kot. 
  • Cash on Delivery. Bayar bila barang kita da sampai. So, x la kita ragu2 sama ada kita kena tipu atau x kn..   
"Awak shopping x dgn Lazada tu?" ofkos la.... Aim nak beli 3 barang ni:

Currently selling at RM185.00 (Before RM399)

RM99 from RM155

Selling at RM33.90

Berbaloi kan? Jangan lupa melawat Lazada ya!

Oh, Bole shopping baju raya Hatta Dolmat jg tau... Cantik2 baju tu... :)









GA SFaezah: Ole-Ole Kota Singa



Da lama x join GA. Jom la join utk suka2...:) 

Klik banner atau LINK ini utk join.. 



Misi Mencari Nursery a.k.a Taska



Bulan lepas saya decide untuk menghantar DD1 ke taska supaya dia bole bergaul dgn kanak2 lain. Biarpun banyak tersebar d internet perangai x senonoh segelintir pemilik serta penjaga taska, sy msih rasa sy patut antar DD1 ke taska for exposure purposes sebelum masuk playschool. DD1 x tahu bercakap lagi. Dia cuma tau cakap "Aaaaa...." "Oooooooo.." menjerit dan ofkos bahasa alien dia tu. "blablibluble?" Hehe..

Nursery, playschool, preschool.. apa bezanya? Yang sy tau, nursery ni lebih kepada pusat asuhan. Mcm day care begitu. Playschool ni da start belajar. Siap ada uniform lg. Preschool, yg ni wajib attend sblm primary 1. Itu yg sy fhm la melalui pembacaan, sori la klu slh info.

Memandangkan semalam agak free, sy decide utk pegi melawat few nursery yg dekat dgn tpt kerja. Senang nti bila mau ntr dgn ambk anak. Yang paling penring, senang dtg bt spotcheck. Sebagai mama yg bole dikategorikan sebagai paranoid, sy sgt cerewet sbnrny.

Sempat lawat 1 sj pun. Itupun agak terkejut jg. Smpai2, pekerja taska (mau panggil cikgu ka?) tu suruh masuk tanpa minta pengenalan diri. Ok.... kena bawa masuk dlm ofis. Dia bg penerangan sikit tp x puas ati sebab dia mcm berhati2 sgt bila bg info. Pdhal my pakcik hantar kedua2 anaknya di sana. Dr taska smpai la tadika. Ntah la, mgkn sy yg xtau bertanya atau apa ntah silapnya.

Sy sbnrny mmg da berniat mau ntr DD1 d situ sebab 1 of my fren hntr twins dia d taska sama cuma lain cawangan. Tp niat tu terbantut bila dapat tau jumlah bdk2 d sana. Utk kategori baby n toddler,  70 org semuanya. Sitter ada 6 sj. Meaning sorg jg 10 -11 kids. Noooo..... Kesian my DD1 nti. I wonder kenapa management x hire extra sitter. Hmmm..

Sy xtau la klu semua taska sama tp ms sy dtg, budak2 yg da bole berjalan tu, (xtau umur berapa) tidur atas lantai berlapikkan tilam nipis. Tersentuh hati sy bila tgk keadaan dorg. Mgkn la bersih tp bila bayangkan anak sendiri mcm tu, rs x sanggup pula. Baring2 atas tilam nipis sambil minum susu. T___T

Lebih kurang mcm ni la keadaan dlm taska tu... >.<

Tp yg best, pekerjanya semua muslim. Sekurang-kurangnya ati tu x was was la kan. Sy tny bnyk soalan sebenarny tp org pekerja tu jwb ya x ya sj. Mgkn dia anggap sy x serius kali sebab bnyk tanya kn. Hmm..

Then bt appointment dgn 2 lg taska lain. InsyaAllah, tghari ni nti dtg melawat. Sori x bg nama taska sebab setiap ibu ada expectation masing2. Tp for sure, sy xkan ntr anak sy kat situ la. :)

Bole refer link utk maksud DD1...



No Bake Cookies #1: Bebola Mentega Kacang


Untuk persiapan hari raya yang bakal tiba, sy tengah sibuk cari resipi biskut yang nda payah kena bakar / masuk dlm oven. Sebabnya mudah sedikit. Maklumlah, kekangan masa. 

Resipi #1 ni dapat dr Nestle Malaysia. Nestle kan selalu bagi resipi baru utk program Riang Ria Raya bersama Nestle dan Cornflakes... Bila tgk video ni, senang juga... Boleh la buat bila ada masa... Ada ka? Hmm... 


Resipi Kek Coklat Moist Bakar




Raya tahun lepas sy buat kek coklat moist bakar. Since sejak menjadi Mama, masa utk baking sangat la xda, sy potong kek tu kecik2 untuk jadikan kuih raya. Sebabnya cepat dan boleh dapat dlm kuantiti yang banyak. Sy x pernah buat kek sebelum ni so expectation pn x tgi sgt. Klu jadi, alhamdulillah. Klu x jadi, pun xpa... sob sob sob. Gambar pinjam dr SINI sebab ni entri tahun lepas sebenarnya... Hahaha... 

Resipi ni dapat dri blog Cik Nor ..... Sy rs arahan dan bahan2 yg Cik Nor share senang difahami untuk orang yg jarang membaking mcm sy.. Lagipun dia pakai sukatan cawan. Senang mau follow. Lain la kalau korang memang pembaking tegar,, mesti ada penimbang semua kan.. 

Bahan A: Tepung gandum (2 cawan)
              Serbuk koko (1 cawan)
              Soda bikarbonat (1 sudu teh)      ** Semua bahan ni disatukan kemudian ayak.
              Baking powder (1 sudu teh)             Xmau ketul2 k. 

Bahan B: Telur gred A (3 biji) **sy pakai telur yg comei2 so sy guna 4 biji
              Gula yg dikisar halus (2 cawan) ** sy cuma letak 1 1/2 cawan sj
              Esen vanilla (1 sudu teh) 
              ** Satukan sekali dan pukul smpai kembang (adunan akan jadi putih) 

Bahan C: Susu sejat (1 cawan)
              Minyak jagung (1 cawan)  ** sy pakai minyak masak.. =)

Bahan D: Air Suam (1 cawan)

Cara2: 

1. Dalam bekas adunan Bahan B td (better pakai bekas besar), masukkan Bahan C. Pukul smpai sebati. Untuk mengelakkan permukaan kek merekah, pastikan Bahan B dengan Bahan C tu x terlebih pukul.

2. Kemudian, masukkan bahan A (yang telah diayak) sedikit demi sedikit. Sebatikan dan make sure x berketul2 tau.

3. Akhir sekali, lepas da sebati, masukkan bahan D. 

4. Masukkan dalam loyang pilihan anda. Bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius. Klu nak tau sama ada kek anda da betul2 masak, cucuk dengan kayu sate, atau kayu pecungkil gigi tu. Kalau kayu tu bersih masa korang keluarkan dr kek, maknanya da masak. Yay!!!

Untuk hiasan, bole refer blog Cik Nor k... For cawan, nelly just pakai cawan yg sama untuk sukat setiap bahan tersebut. Senang... Selamat mencuba.


DIY : Bookcase Dollhouse

I went to Suria Sabah last Friday (27th June) with my husband only to realize Mothercare outlet is now here, in KK. I totally have no idea when was their opening since I also don't remember the last time I went there.. wow. 

It's common for first time visitor to check the entire shop without having the intention to buy anything..ahahaha. Except for the Pupsik. Its too tempting but luckily I didn't bring enough cash to check it out from the shop. 

Was on our way out when I heard 1 mom asking the shop assistant about a playhouse furniture. Then I saw this pink playhouse on the display and heard the mom mumbling out its price.. RM900++. OK. That was EXPENSIVE to me. I called my husband and pointed him the playhouse. As soon as I stated the price his excited look fade away. I knew he was frustrated coz I he would want to buy it for our daughters. 


Then, this morning I saw this adorable DIY dollhouse made from bookcase. Who ever invented this idea is a genius! With few materials, you could build your daughter a lovely dollhouse. Get the full tutorial here Land of Nod

As a parent I know I want to provide the best for my kids. I want them to have all toys in the world but I also have my limitation. Gotta find another way to make the kids happy and I think DIY is one of the way. 

Good luck! Will definitely tell my husband about this!









DIY Playpen dari Paip PVC

So, hari ini, or specifically mula minggu ni jadual mengajar da mula lapang sedikit sebab short sem da abis.... Yay! Akhirnya.... 

Hari ni mau share 1 DIY for kids yg pada pendapat peribadi sy, sgt menarik.... dan murah. Iaitu DIY playpen yang diperbuat dr paip PVC... 

Terbaca sj ttg ni, trus W/apps husband suruh dia janji utk buatkan anak2... Hopefully dia tunaikan 1 hari nanti.. 


Re-post dr grup fb KK Mommies. Just superb... 


Sharing from another KKian Bloggermommy... Can visit her page at Rabbit The Penguin. Wow, sapa sangka talented people could be your 'neighbour'... Definitely following her but macam less active sdh berblogging.. 

Superb idea kan? Harap2 impian sy akan menjadi kenyataan. :)






Bersyukurlah atas Parut itu..



Syukur Alhamdullilah diberikan nikmat memiliki parut sebegini... 





New Shake n Take Double Bottles


Benda ni pernah famous tahun lalu. Ms tu org jual smpai RM100 pun org still mau beli. Tahun ni, terjebak secara x sengaja sebab SIL. Lagipun terfikir utk beli sebab anak sebenarnya.. Senang utk buat jus buah original. Xda la mengharap yg da siap jual dkt kedai kan. 

Yang menariknya, Shake n Take version 2 ni ada dua botol. Senang la kalau laki bini atau anak2 mau jus yg berlainan kan. 

Photo credit to my SIL

Da lama beli tp xda kesempatan mo guna lg... tgk la bulan puasa ni nti... Ms order ari tu ada extra set. Jual dgn kawan2. X sangka pula ramai yg minat. Smpai sekarang kawan2 ingt kmi mmg seller Shake n Take ni... Kmi jual murah sj.. RM65 / set. Postage included. Klu mau, jom whatsapp 0133749297.. 

P.s. post promo rupanya... haha..sori la kawan2. 





Eyes, Nose, Lips... Taeyang.

Ok. Sy bukan la peminat tegar KPop. Kadang2 sj tgk Running Man tu. Suami yg suka. Siap rakam klu x larat tunggu dpn tv. Pecaya x? 

Tapi kadang2 terbabas jg dengar lagu Kpop ni biarpun x fhm sepatah. Haahahaha. Unless perkataan tu dlm bahasa Inggeris ka kan, faham la.. Once da terbabas, makanya akan terbabas la berhari2 sampai bosan. Apa nda bosan klu diulang2 lagu 2 berkali2. Klu 8 jam ddk d ofis (klu xda kelas) sepanjang masa tu la ulang lagu sama.. Kadang2 rs kiut dgn diri sendiri sebab buat mcm tu. Tp kadang2 rs mcm, eh... tasteless nya aku ni. Hahaha..

Skrng ni, gila dgr lagu Taeyang, Eyes, Nose, Lips. Sy tau Taeyang ni ahli kumpulan Big Bang releasing solo album. Sori la klu slah info. Umur, tinggi, berat, sori. Saya xtau. Saya cuma suka dgr lagunya.. 

Kenapa? Entah. Suka suara dia. Suka melodi lagu dia.. 


Cuba dengar. Mn tau kamu pun bole terbabas dgr lagunya berhari2 jg. 

^________^



Milk Booster: Dr's Choice Instant Hot Chocolate with Fenugreek

Ari tu ada post tentang pil halba sebagai milk booster. Biarpun sgt berkesan dgn saya tp stop consume sebab 1: Arahan bgtau once kuantiti susu da increase, bole stop consume. 2: Bau badan bole tahan kuatnya. Sebab tu decide utk x ambik lg pil halba tu. 

Since saya da tau yg halba ni memang berkesan sebagai milk booster, Nelly try cari substitute. Then terjumpa dari blog Rilla Amrillah pasal minuman ni. Terdetik, why not kita cuba.... 


I ordered it online since cari di farmasi area KK xda jumpa pun. Biarpun hati sakit terpaksa bayar lebih for postage tp ikhlaskan sj sebab utk baby jg kan. Nelly order dari Pharmacy2u. Tateh pun ada jual tp postagenya ampun.. Mahal. Bila compare pharmacy2u dgn tateh, better beli dr pharmacy2u. Produknya mmg mahal, tapi postage murah. Tateh, produk murah, postage mahal.  


Berkesan x? Utk Nelly, mmg berkesan. Kesannya sama macam consume pil halba dulu. Selalunya after work, bila da bg baby direct BF mmg kosong trus ms. B. Tapi sekarang, biarpun baby direct BF waktu malam, still akan penuh after few hours. Kalau sy pam, bole dapat kot few oz. Cuma sy x rajin pam malam... T____T Kadang2 basah baju sebab penuh sgt. Satu kejadian yang amat jarang berlaku selepas kembali bekerja.... >.<


Apa rasanya? SEDAP. Kalau anda peminat coklat, mesti sangat suka minum ni. Rasa coklat pekat yang sangat likat. Hahaha.... X manis sebab sdh namanya sugar free kan... Siapa2 mau cuba, bole la order or cri dari farmasi  berdekatan. Mana tau ada yang jual kan. Save duit postage. 

Advice: Better try ni dulu before beli supplemen nursing yang mahal... :)





Creative Hairstyles for Little Girls ~


Do you have girls? I'm in the process of keeping my little girl's hair long so I could try these at home.. Yay for long hair!!




These are some of my favorites since I think it's do'able... ehehehe.. 

Heads over to http://www.buzzfeed.com/peggy/creative-hairstyle-ideas-for-little-kids?sub=2294182_1524695 for 37 creative hairstyles for little girls... 

I'm so happy I found out about this!!! 






Sayangilah Ibu Kita


Besarnya pengorbanan seorang ibu. Pengalaman tinggal di wad hospital lebih lama sebab bersalin Czer banyak buka mata saya tentang pengorbanan seorang ibu. 

Contohnya, ibu yang duduk di katil hadapan saya tu bersalin kali ke-4. Tiga kali czer, cuma sorang normal. Anak ke-4 ni anak yang paling dia tunggu sebab anak lelaki (3 anak pertama ialah perempuan). Tapi doktor sahkan anak dia tu menghidap G6PD. Si ibu pla penghidap darah tinggi. 

Yg di sebelah katil nelly, ibu muda. Tapi selepas dia melahirkan anak sulung, terus admit NICU sebab suspected lung issue. Ibu tu pula lemah sangat, smpaikan x larat utk bangun. Dlm ms 4 ari nelly duduk wad dgn dia, baru sekali dia jenguk anaknya. Kesian... 

Then, ada ibu baru admit. Dapat anak perempuan ke-2. Tp dr dalam perut doktor da ckp anak dia leukemia. Anak 1st pun sama. Kena cucuk sana sini ambik drh ibu bt baby... -_- sy yg x sanggup tengok dia kena cucuk.... 

Petang tu, sementara tunggu discharge note dari kaunter, nurse dtg tolak sorang lg ibu. Lagi tersentap saya dibuatnya. Ibu muda tu cacat penglihatan. Datang hospital sehelai sepinggang. Tanpa bawa kelengkapan bayi. Baby baru lahir dia cuma kena balut dengan kain lapik baby cot hospital punya. Bila nurse tu tnya kalau ada ahli keluarga yang bole datang hantar baju, ibu tu cuma ckp husband dia on the way. Dalam bas. 

Tapi bila sampai, husband datang tanpa keperluan bayi. Pun cacat penglihatan juga. Bole melihat tp x sesempurna manusia normal macam kita. Tgh berkira2 mau bg sehelai bju baby dr my bag, nurse datang bg baju hospital. Kesian baby girl tu. Part paling terharu? Bila si bapa azankan anak... merdu sungguh suaranya. 1 wad tu senyap. Rs mau menangis sj ms tu... Oh, sempat suami tu bgtahu nurse dorang x sempat bw brg baby sebab tertinggal di kampung. Ingatkan lama lg bersalin. Terpaksa tunggu kakaknya datang hantarkan. 

Nelly dgn husband just pandang memandang sj masa tu sebab mmg awkward sgt. Kita dtg dgn 2-3 beg berisi keperluan bayi, ada org yg langsung xda kelengkapan bayi. Sedih bila terdengar nurse tu ckp "Mama, kesejukan sdh baby ko ni. Basah sdh selimut dia sebab terkena air kencing..." Lepas tu rasa bersalah sebab x buat apa2. Tp mahu tolong pun rasa serba salah takut ibubapa tu terasa... urgh. 

Sekadar persoalan, hospital kerajaan memang xda stok baju baby, atau pampers lebih utk kes2 mcm ni ka? Dulu masa Sofie admit NICU (pre-mature birth) dia bg pula gaun hospital kaler pink tu. X bole pinjam ek?

Sekarang tgh planning untuk buat donation ke hospital kerajaan... 






Short Forms

Ni adalah list short form yg akan selalu digunakan dan maksudnya... Harap membantu.. Sapa mau copy, dipersilakan.

LO - Little One

LG - Little Girl

DD - Darling Daughter*

DS - Darling Son*
*Numbers at the end simply referring to which child we are referring to. For example, DD1 referring to Darling Daughter no. 1. 

DH - Darling Husband

PIL - Parents in Law

MIL - Mother in Law

FIL - Father in Law

SIL - Sister in Law

BIL - Brother in Law

DF - Direct Feeding

BF - Breastfeeding

IMHO - In My Humble Opinion


Kebanyakkan short form ni belajar dari Group Babywearing Malaysia dan KKMommies.. 
Klu ada sesiapa yg mau tambah short form ni, dipersilakan tinggalkan komen di bawah.. 

Terima Kasih. 

Kata si Suami..


Suami yg kata... Mmg xmau bg sy bli kereta baru la tu... 


Da Bosan Mengajar


I got into this teaching career by chance. I and a friend applied for a job at UNITAR, went for the interview and my friend got hired. I, on the other hand was rejected because of qualification issue. They want to hire tourism and hospitality lecturer but my major is in event.

When my friend tendered her resignation letter to her former college, she recommend me to replace her place. The management, lazy to do another recruiting, saw it as an opportunity to save job advert cost, agreed right away. This is how I started in the teaching industry.

However, I, or us (all of the other lecturers) always feels insecure going to work. We used to described the college as "hidup segan mati xmau" because of its lacking in terms of education facilities. I have no idea why they hire a marketing manager who spent most of her time on FB during office hour. For 7 months I was working there, never once I saw her going for roadshow or get involved in any education fair. Yet, she received her monthly salary and happily smiling everyday.. Weird...

Then, I received a call from another college where I submitted my resume long-long time ago. Without hesitation, I went and got accepted the day after. That was basically how I got into this teaching position up until now..



4 years 3 months have passed and I'm no longer excited to walk through the wooden door. No long excited to flash a smile to all the current students. Not looking forward to do lectures and the guilt of having to fake a smile and force myself to teach continue growing. 

I don't want to do this anymore. I want to stop. But then again, just the moment you really wanna give up and tender your Resignation letter, reality come slapping your face. Who will pay for the Bills? >.<

Gonna have to hold that thought for a while I guess. Sighhhh...





Mini Sewing Machine 202


So, I ordered myself a mini sewing machine 202 yesterday. Bought it from Lazada for RM40.80. Free postage to Sabah. Cheap isn't? For a mini sewing machine, I considered it a wonderful bargain. Especially for a beginner like me.


It originally cost RM51 (after discount) but my SIL uses her 20% cash voucher (as a present from Lazada for her birthday) on the total payment. We kinda group buy it. I, my SIL and SIL's ex-housemate. according to the tracking system, it should arrive today... I'll just wait for it patiently. :)

I've been drooling for a sewing machine since I gave birth to my DD1. I just can't convinve my DH to buy one for me. HaHaHa. Maybe, my words aren't persuasive enough.

I didn't actually informed my DH about my purchased. I just told him today and guess what? He said nothing. So, I told him that I'm going to make something to prove that I can actually sew. It will be a pillow case. He LOL.

He said "Pillowcase is merely a two square cloths being sewn together. I can do it. Anybody can do it. If you really want me to buy you a proper sewing machine, sew a dress for our DD1." Like a big parp on my cheek I just nod in silence.

Ok, now it's time to hunt for a simple, when I said simple, I meant really SIMPLE dress pattern for our LG.. Wish me luck...

p/s: Decided to write some words in shortforms.. Hope it is not confusing..


Pos Laju yang Mengecewakan

Ari ni da msuk 2 ari bekerja tgu parcel dari pos laju sampai. Tiap kali lalu dpn reception counter mata melilau cri bungkusan. Sayangnya, kecewa. Ada pun parcel orang lain. Geram dan geram. 

Cari contact no dr internet, kol xda org angkat. Kol service consultant, pn asyk bz. Geramnya! Macam mn mau tau status parcel klu xda org utk dihubungi? Geram betul.


Ari jumaat dia kata unsuccessful delivery. Mcm mana nda unsuccessful klu dtg ntr jam 6. Mmg la ofis da ttp. Abis tu ari ni pn x sampai2 lg... punya la bkin panas. Klu xmau antar p door step inform la klu kena self collect sendiri di ofis. Biarpun pos kk tu jauh, diambil jg tu klu xda pilihan. 

Tidak la sy tgu 4 ari termasuk sabtu ahad! Geram betul... 



ESP Shaklee.. mmm Sedapnya!

Oh, sy bkn pengedar Shaklee. Sy cuma pengguna yg bru start minum sejak 5 ari lepas. Hahaha... Al-kisahnya, lepas kembali bekerja sy risau sgt air susu x 'berkualiti' sebab mkn dkt luar. So, ambik inisiatif utk kekalkan penghasilan dan kualiti susu. 

Sy xmau ckp tnp supplemen air susu x berkualiti tp itu la yg terjadi. Makin hari, air perahan semakin pucat. Tp sejak mengambil supplemen tambahan ni, Alhamdullilah,  da kembali pekat. 

Xtaw la klu sebab pemakanan atau apa kan, tp sy mkn mcm biasa. Makanan yg sama: sup ayam, telur goreng, nasi putih, ikan, etc... cuma ntah knp air susu jd x pekat. Bezanya, dlu sy msih mkn pil halba sebab nk habiskan stok, sekarang da abis, x mkn apa2 da. 

Sy order dr kawan. Tny dgn dia klu ada set menyusu yg budget friendly. Dia kata ada. She rekemen ESP + Alfalfa dan sy mnt tmbh Lecithin untuk kurus kononnya... 

Sy just cmpur 3 sudu ESP dgn plain water, pastu minum before breakfast. Sedap. Xtau knp ada org kata x sedap. Mgkn sebab sy ni mmg peminat soya kot.. tp serius, sedap. Klu ada masa, maybe sy akan try cmpur dgn jus or milo or horlicks mcm ramai org suggest. Google je, sure dpt resipi tu. 

Based on experience, mmg betullah review dan testimoni most users yg ckp ESP bantu pekatkan air susu. Baby pn mcm puas sgt minum tp still nk menempek 12 hours daytime dgn mama dia. Tp yg best mlm baby tidur lena. Cuma sesekali sj bngun mnt susu. Xpa la, asalkan dia x berjaga mlm mcm dlu... 

Dr segi energy, I notice yg sy da x berapa penat mcm bateri fon yg flat tu. Meaning, I'm tired, but I can still do my job without napping. Klu dlu, harus tidur sekejap atas desk bru la bertenaga. Jadinya, sy bersetuju yg ESP ni membantu utk meningkatkan tenaga. I need it badly since I'm a working mom. 

Ada sesetengah review ckp dorang x lalu nk makan nasi lepas ambik ESP... bertuahnya badan sebab sy rs selera mkn sy tetap sama. Sy x rs lapar selalu cuma sy still nk mkn.. ok, itu sebab dasar kuat mkn kot. Hahaha.. ignore.

Sebagai pengguna, I highly recommend this product to working nursing moms sebab ia mmg membantu sgt... sy xtaw klu mesti ambik both ESP + Alfalfa tp sy ambik dua2. Ada review mother ckp ambik ESP pn da ckup... :) We need to make sure we have enough energy to do our daily jobs and tend our baby, in my case babies at night. Lagi2 saya yg PJJ dgn husband.

Harap ini membantu anda bt keputusan... :)


Homemade Nutella

Coklat Nutella memang sedap tapi harganya yang agak pricey membuatkan keinginan untuk membeli setiap kali stok lama abis 2 terbantut sekejap. Hmm.. Dengan banyak barang naik harga, ketepikan dlu nafsu nak membeli brg makan bkn keperluan. T_______T

Ari tu ofismate Nelly share resipi homemade. So, klu ada kesempatan, jom kita try bt ramai2... dari 1st dpt resipi ni konon nk cuba. Smpai sudah x... nelly2...



Bahan2: 
  • Coklat masakan- dicincang
  • Kekacang - Almonds, hazelnuts, etc
  • Gula
  • Minyak Kanola / Canola Oil
  • Serbuk vanilla
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk koko - unsweetened

Cara2 
  • Cairkan coklat masakan guna kaedah double boiker. Kacau selalu. Sejukkan.
  • Kisar kekacang smpai halus atau menyerupai peanut butter.
  • Masukkan bahan lain dan campurkan sekali. 
  • Bole isi dalam jar comel... 

Sumber:

Idea Candy Buffet Comel

#AqiqahUntukAyra

Disebabkan kesihatan yang x mengizinkan, aqiqah untuk Umayra masih x dpt kmi laksanakan. Sungguh mencabar czer itu... Kami suami isteri sepakat utk bt ms raya nanti, dlm hari ke-3 @ ke-4 gitu sebab ms tu ja adik-beradik sanak saudara boleh berkumpul... 

Husband selaluny x cerewet bab2 hiasan ni. Dia siap kata bt biasa2 sj.. tp sy pla yg xmau. Mau jg ada centre of attraction ms kenduri tu. Slaluny, husband akan setuju dgn pilihan sy. Cuma klu betul2 x cantik d matany bru la dia membantah sungguh2. Hahaha.. 

Sy taw kmi xkan ada buaian berendoi ms kenduri tu so, ckp dgn husband, apa kata kita bt stesen candy buffet. At least ada yg bole kena snap as memory ms tu. Husband setuju. Syaratnya, mesti mudah dibuat. Ok.... 

Sebab sy ni mudah rambang mata, sy list contoh yg sy rs sy 'mudah' ditiru.... 


Sgt suka idea floating diy alphabets / name tu.. Kaler pn cantik sebab sy tgh mengilai warna pastel skrng... 


Ala-ala garden gitu. Suka hiasan ats meja. Meja pun cantik... 


Sy suka kaler ni. Bow tie theme pn ok jg kn. Cuma baby gurl... tendency nk theme comel2 sgt tgi.. ini agak maskulin ckit... xpa, propose sj. 


Simple. Suka srbab pakai baju baby sbg props...


Comelny dolls kat dinding tu.. Nak diy mmg x la kn... tp hiasan juntaian kain2 tu mmg menarik dan unik. 

Tp sy sbnrny suka dua design ni... selain dr design no 1:


Serious, sy jatuh hati dgn frame tu.. Lawanya... Tp klu sy, tulisan 'baby' tu sy pilih kaler yg terang ckit kot spy jelas. Sebab mcm x perasan sgt ada benda tu kat tgh.. Another thing, susunan manisan pn kemas, x serabut.... 


Ini theme butang. X pernah terfikir pn sebelum ni. Kreatif planner ni taw. Suka hiasan bunga fabrik d setiap jar.. cuma x fhm knp dia attach dgn pita pengukur.... Tp, serius lawa. 

Klu korang, mn yg cantik?  











All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis