Tutorial Bunga Carnation Simple =)

Assalamualaikum... Sekarang sgt bizi smpai xda ms nk update blog... (1) Bz dgn preparation lecture for new semester. (2) Asyik 'lowbat' sejak berbadan dua. (3) Bz menyiapkan research proposal. (4) Sofie makin nakal. Hahahahaha.... 

Klu suka dgn DIY, bole la cuba bt bunga ni. Simple amat! Kalau nak bunga ni ada tangkai, bolelah lekatkan dawai besi before proses menggulung k.. Bole Refer tutorial d blog Nelly lg 1... mrsnellybouquet. Selamat mencuba!


Pregnant & Craving Yang Bukan2

Assalamualaikum semua.. Pregnancy kali ni best sebab senang nak track weeks sebab setiap Sabtu akan ckup 1 minggu... Sekarang ni da 8 weeks ++ tp aduhai... Mulut ni mengidam makanan yg x sepatutny pula. 

Contohnya masa 7 weeks, kepingin sangat mo mkn nanas. Nsib baik nenas masak, bukan nenas muda... Dalam ati risau juga tp da tnya MIL, dia ckp ok je klu memang mengidam. Balik rmh MIL raya ke-5 dia siap hidang nenas lg. Tp masam.... >.< So, papa Sofie yg habiskan... hehehehe.. 

8 weeks ni pula, asyik nk makan megi sj. Megi tu kn bukan makanan berkhasiat, kang mkn bnyk2 tkut efek pula dgn kandungan. Tp x mkn asyik teringat2. Smpaikan x bole nk fokus dgn benda lain. Sudahnya, makan megi cup tomyam x3 megi laksa x2. Rasa bersalah sgt.... Tengah thn diri untuk x mkn megi lg dalam masa terdekat ni. Insya-Allah.. 

Tahap energy mmg sgt low. Kalau bole nak tidur je... Habis kelas, balik ofis mmg tidur la ats desk. Siap ada bantal lg... Bertuah betul kan... Nampakny bantal sandar ni berguna jg bila diperlukan. Nak kata penat x juga, cuma lepas lunch, kepala pening smpai x thn msti kena tidur jg. Sabar ja la org ofis klu berdengkur... T_T Risau HB low sebenarny so kena start minum susu da... Mnum susu nespray sj biarpun ramai M2B mnum Anmum. Xpa la.. Nespray pun susu jg kn...  

Seperkara lg yang membimbangkan, asyik lapar.... Y_Y. Bole x lepas lunch perut masih berkeroncong nk makanan? Terbangun lewat malam sebab lapar? Adeh, agaknya kali ni berapa kilo naik??? Sentiasa ingatkan diri sendiri supaya mkn utk sorang, bukan 2 org sebab kalau bole xnak mcm 1st pregnancy dulu. Baby membesar cepat sangat smpai lahir x ckup minggu.. Sepatutnya 36 weeks ke atas da dikira cukup bulan, tp Sofie lahir 35 weeks 6 days.. Itu pun doktor masih kira as pre-mature baby biarpun lahir dgn berat 3.45KG. +_+

As a big sister-to-be, Sofie sangat manja dengan mamanya. Kalau boleh, nak berkepit dengan mama sepanjang masa. Penat melayan smpaikn moody kadang2... >.< Walau apa pun cabaran pregnancy kali ni, tetap bersyukur x diuji dengan alahan teruk dan pelbagai simptom lain yg x berapa menyenangkan tu... Amin.

Pregnancy Announcement Ideas~

Sebagai seorang yang pemalu (kofff), sy selalu xtau mcm mn & bila masa yang sesuai utk bgtau orang2 sekeliling perihal berbadan dua ni. Dulu, 1st pregnancy xyah announce pun sebab newlywed, x ckp pn org akan keep on asking about it. So, kita cuma perlu mengiyakan sj klu da 'berisi'. 

Waktu 1st pregnancy dulu, sy x bt announcement pn. Yg tau cuma family dgn close friends (2 orang... ). Serba salah nk bgtau kawan2 ofis sebab 1, ramai kawan ofis yg da berkawin lama tp xda rezeki baby lg. 2, sy memang seorang yg pemalu. Hahahaha... Now, 2nd pregnancy pn still xtau mcm mn nk bgtau kawan2 especially ofismate. Entah la kenapa mulut ni susah sgt nk sebut 2 perkataan ni "Saya Mengandung..". Hmmm... 

Terfikir nk post gmbr UPT result tp segan. Bajet retis pula... So, those yg mengalami masalah 'pemalu' mcm saya, let's consider these options..... hewhewhew...  All photos are credit to pinterest.com. 

~ Agak2 Sofie bg kerjasama x? ~

~ Sweet... ~
~ Idea ni sesuai sgt dengan kami .. ~
~ First of all, kena jmp doktor utk konfirmkan EDD dulu ~

Kuih Raya Last Minute ~

Esk da raya kan? Sebab tu la semalam bertungkus lumus baking biskut raya. Sempat buat 4 jenis sj.. Itu pun penat sgt smpai x sempat bangun sahur.. Makanya, ari last puasa ni x bersahur. Semoga ari ini masa berlalu dengan cepat... 

Itu pun nasib baik adik perempuan tlg bt.. Susah juga kalau adik-beradik ni ramai lelaki & perempuan ckit kan. Mcm Nelly, 2 org ja perempuan. Kalau ada apa2 kenduri, kmi berdua sj la yg bekerja keras memasak apa semua. Nak mengharap adik ipar perempuan lagi 2 orang, mmg x lah sebab segan nak menyuruhnya... Hehehe..

So, biskut raya tahun ni cuma kuih makmur, kek batik, cornflakes honey & kek coklat. Mesti korang heran knp kek pn kmi bt jd biskut raya kan? Sebabnya bt kek cepat. Boleh dapat banyak dengan sekali bakar. Tgl nk potong kecik2 sj lg.. Yg lain tu beli ja la kot.. 

Selamat Hari Raya semua... Hati2 di jalan raya kpd sesiapa yang memandu tu.. :)


Selamat Hari Raya Untuk Semua ~


Drive safely.... 

SMS Balik Kampung

Hello semua.. Jangan lupa untuk maklumkan ketiadaan anda di rumah melalui SMS RakanCop:

POLIS [KOD NEGERI] BK [TARIKH BERCUTI] [ALAMAT] 

Hantar ke: 32728

Info: FB PDRM
Maklumat lanjut boleh layari www.rakancop.net. Jangan lupa sms tau!!! 



Syoknya Marking Exam Paper ~

Tajuk dkt atas tu alad tipu semata2. Marking exam paper cuma best bila student malas dan x jawab apa2 dkt kertas soalan. Kalau menjawab pun sikit sj. Seronok... Bole pangkah besar2. Sekejap sj da bole bg markah dgn pelajar tu.. Hahaha.. Kejam x sy? 

Sy x kejam.. Yang kejam adalah pelajar tu sendiri sebab x membantu diri sendiri. Bukannya x bg tips before exam. Da siap highlight lg bakal soalan yang berkemungkinan keluar waktu exam. Kenapa x baca? Ingat jawapan tu boleh muncul sendiri atas paper agaknya.. 



Xda cikgu / pensyarah / tutor yang suka mengagalkan students. Kadang2 terpaksa bg fail sebagai pengajaran. Sebab students zaman sekarang, (my students) take things for granted. Sy pun spoonfeed students (well, itu trademark pendidikan d negara kita) tp at least sy berusaha sebelum exam. Bukannya x suka 1 subjek tu then trus give up xmau belajar langsung. Bila fail, salahkan lecturer x pndai mengajar, nota x ckup, kawan x kongsi tips... hello, siapa yang ambik exam sebenarnya?

Dunia da semakin moden, semua info di hujung jari. Xyah da pegi CC untuk internet atau apa semua. Mak ayah da bg kemudahan internet percuma di rumah. Nota ringkas pn lecturer da sediakan, xyah susah2 baca buku teks tebal2 lg. Jadi, gunakanlah kelebihan anda itu sebaik-baiknya...

Senarai Produk Dumex yang Dijamin Selamat untuk Digunakan

Source: FB Dumex Dugro
Pagi2 ni da kecut perut bc berita tentang penarikan beberapa jenama susu keluaran Danone Dumex kerana dikhuatiri x selamat untuk diberikan kepada anak2. Cepat2 hantar sms dgn adik d rumah mnt dia cek nombor batch susu yang baru dibeli semalam sebab RISAU! Sofie minum susu Dumex Dugro Fruit & Veg. Baru start minum beberapa bulan lepas. Nasib baik la x termasuk dalam senarai produk yang tercemar tu. Tapi hati masih concern... Mudah-mudahan ianya betul2 selamat digunakan. >.< 

Untuk senarai susu yang tercemar bole la cek di laman web DUMEX k... Kadang2 isu2 mcm ni x adil untuk kita sebagai pengguna sebab kita beli based on apa yg sesuai dgn anak. Kita xtau cara pemprosesan dorg, atau persekitaran yang memungkinkan susu tu tercemar. Mudah2an xda anak2 kecik yang sakit disebabkan perkara ni... =( 

Bakal Berempat =)

Assalamualaikum.... Syukur Alhamdulillah, Ramadhan kali ni diberi rezeki x ternilai... Sofie bakal menjadi kakak. Biarpun ni kali ke-2 timang cahaya mata, tapi perasaan excited tu sm mcm 1st pregnancy dulu.

Yang lucunya ialah papa Sofie yg alahan lebih2. Touchdown ja d airport LGK, dia sms "X mengandung ka? Abang pening2, mual2 ni..". Memula ingtkan jet lag. Tp bt UPT jg biarpun period x lewat lg. Hasilnya, 'NOT PREGNANT'.

Bila period lewat, ati da start berbunga2 tp msih x berani berharap. Bgtau dri sndri yg klu lewat 7 ari, bru cek lg. Tp esokny cek sebab papa Sofie sms lewat mlm bgtau yg dia da x thn da asyk mual2. Cek pakai clearblue digital. Tunggu result mcm tunggu file loading.. ya Allah, seksany menanti.. Sekejap2 tgk tp result lmbt sgt. Smpai la siap gosok gigi. 'PREGNANT 1-2 WEEKS'. Alhamdulillah... Rasa syukur yg x terhingga.. Ari ni da genap 6 minggu... =) Tapi x jmp doktor lg utk tentukan EDD.. After raya kot pegi. Skrg consume obimin sj. Maybe akan stick dgn obimin sebab x pening2 after mkn ubt. Dulu mkn ubt yg doktor bg, x thn dgn bau ubt tu. Pening kpla lg  after mkn.

Lepas parking trus kol papa Sofie bgtau. Dia sgt excited smpai sruh sms gmbr result UPT tu. Nasib bek ada capture. Ofkos la dia hepi tp bila bgtau yg perempuan alahan mengandung selalunya sepanjang trimester pertama, hilang ketawany. Hahaha.. Nasib baik la sy x diuji dengan morning sickness atau pregnancy simptoms yg teruk2..

So far, bru hubby dgn Family in law yg tau sebab dia x sbr2 nk bgtau. Even my mum pn xtau lg... Sy xtau mcm mn nk bgtau selagi xda org tanya. Dulu almost tiap bln adik akan tanya. Tp bila jawapanny asyk 'Belum msny lg...' skrng ni dorg da stop asking. Org ofis pn xtau lg. 1st pregnancy dulu best sebab puan2 mcm berpakat pregnant sama2. Hahaha... 6 org sekaligus pregnant. Due date pla dkt2.

Untuk 2nd pregnancy ni, harap2 sy akan mkn mknan berkhasiat sebab sy da trauma anak kuning ms 1st baby dulu. Biarpun x masuk wad, tp kesian tgk baby kena cucuk ari2 utk ambik drh.. Harap2 bole kurangkan mkn lada, makanan sejuk2 mcm eskrim... Sdh la sy darah jenis O, yg mmg berisiko untuk baby kuning selepas lahir.. sigh... Kalau ada sesiapa yg taw ada petua untuk elakkan anak kuning ms peknen ni, share2 la ek.

Hari Raya Tahun Ini~

Assalamualaikum semua... Ramai da org share tentang persiapan raya masing-masing. So nelly pun xmau ketinggalan juga. Hahaha... Walhal, persiapan raya tahun ni agak... Hmm. X start buat apa2 lagi ni. 

Kuih raya x buat lagi, rumah x kemas, baju anak x beli, baju husband & wife x beli. Kenapa? Sebab jem teruk d KK. Weekend org pakat keluar ramai2, ya Allah.... mcm semut kereta beratur atas jalan raya. Daku yang memang bukan pemandu tegar ni sgt malas keluar menyibuk shopping sekali. Biarpun pakai kereta auto... Hihihi. 

Semalam bakal adik ipar bw beli bju raya online tp waswas sebab selalu beli baju mcm dress, skirt, baju kurung x pernah beli lagi. Dari dulu memang sentiasa tempah baju x pernah beli baju siap sebab saiz yg susah mo cari (penulis ni seorang yg rendah,.. Tinggi ckit ja dr yuyu zulaika tu.. ) inikan pula mo cri online. So, x jadi. 

Utk biskut raya, dia ajak buat hari sabtu ni.. Ckp dgn dia klu bole mau buat kuih yg xyah masuk oven. Cepat, tp xtau la.. Kalau bole semua mo cepat kan.. memang dasar pemalas.. Ntah la kenapa, akhir2 ni penyakit M tu kerap bertandang. Kdg2 bila masuk waktu bersungkai, minum air, pastu mkn ckit, kenyang. Pdhal masak da beberapa jenis lauk. Simpan ja la utk sahur nti... Kenapa ka?

Hmm.. x sbar mo raya sebab x sabar nak tengok baju raya awak semua... hehe.. Mesti da beli beberapa pasang kan? Yay... 


All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis