Bila Sofie da Pandai Melambai....


Akhir2 ni berat ati mahu tinggalkan Sofie untuk pegi kerja sebab dia da pndai melambai dan senyum setiap kali nampak Mamanya masuk dalam kereta.. Praakkkkk... Rs hati pecah berderai mcm cermin kaca jatuh ke lantai. 

Sofie mcm da hafal rutin harian (Isnin-Jumaat) mamany sebab dia sentiasa akan bangun sebelum Mama jln pegi keja. Kdg2 sebelum mama mandi dia da bngun. Tp selalunya dia akan celik mata bila mama da siap bersiap, tgl mo berangkat sj lg. Dia dgr kot bunyi enjin kena start. 

Sigh, ari ni lebih sengsara sbb tgh ari ni kena berangkat ke KL. Argh, Sofie kecil lagi. X bole berjalan lagi (Biarpun umur da setahun 2 bln). Mama janji akan bawa Sofie sekali bila Sofie da tau berjalan, ok? Tp kena janji x menangis dlm flight tau... Luv u nak... Miss u Already... 

To Order: Long Lycra Assymmetric Dress



Assalamualaikum... I'm selling this cute long blouses for RM60 inclusive of postage. Ready stock at the supplier's hand. It is made of Lycra material, soft and stretchable. Free size, can fit up to L size. All colours are currently available.  

To order, email to nnorizal@gmail.com your following details:

Name:
Address:
Contact No.:
Item's Code / color / quantity: 

You'll be advised of the payment method after you place your order. For quick reply, just whatsapp / line me at 013 374 9297. 

Thank youuu.... 

Akhirnya Cik Matahari da Keluar~

Assalamualaikum.... Bagi sesiapa yang bellum join GA Sioca, masih sempat lagi sebab penyertaan close 30 Jun ni.. Cepat2 join.. 

Setelah hampir seminggu / 2 minggu (kes x ingt) matahari x kluar, akhirnya pagi ni ia muncul kembali... Wee... Girangnya dalam hati... Even awan pun nampak kebiru-biruan sj... Hilang stress memandu dalam jem dpt tgk awan yg jernih. Terima kasih sang Hujan. Jasamu dikenang.... Hmm, knp la x capture gambar matahari td? 



Bila da jerebu baru la org sibuk mengharap hujan turun. Klu tidak, hujan turun sj komplen. Update status d fb.. "The rain ruin my plan." "Sh**, it's raining again." "Please rain, go away." Hujan saja pun. Bukan ribut taufan lg. Ei, manusia ni memang jarang mo bersyukur kan? Cuba bayangkan kalau tornado mcm yg melanda Oklahoma tu dtg Malaysia? Apa cerr?  Mau update status di FB, tweet2, even buang masa kutuk org dkt youtube pun x sempat u'olls. 

Sy jarang tgk youtube, tp bila bosan tu pandai jg la jari menaip dkt search engine cri youtube. Kesian dgn orang yg bersusah payah rekod apa2 video (kecuali video yg x berharga) tp kena kutuk sj. X suka jgn la tgk. Ntah2 org2 g mengutuk tu mmg x tgk pun kan? Tp dpt2 ruang komen, kutuk. Ishh... Komen la secara berhemah. Klu x suka tgk usaha org utk maju, apa kata kmu pn berusaha jg? 

Ok la... sebelum esei ni lari tajuk, better berenti sekarang. Hahaha... Selamat menikmati cahaya matahari. Hari ni sy akan pastikan sy x komplen matahari tu panas. Huahuahua. 

{Giveaway} Jom Bersihkan Rumah

Another awesome giveaway shared by Fizah from Sioca... Tapi kali ni bukan dia yang buat... Bloggers lain pula iaitu Mama Lynd. 

GA ni bertujuan untuk memberikan idea-idea baru dalam membersihkan rumah serta tips2 membersihkan dan menghias rumah yang boleh dikongsi bersama sempena Syawal yang bakal bertandang.. Wee... Seronoknya... 

Nah, anak-anak gadis sekalian, cik abang yang jarang mengemas tp sekali mengemas jd superb tu, join la. Jgn malu2... Sy tolong sebarkan dulu sebab x dpt join lagi.. Nti klu ada ms mengemas sy akan join k...



Contest ni lama tau, sebulan. Dari 25 Jun 2013 - 24 Julai 2013.
Hadiahnya comel tau... Boleh pakai masa raya nanti... Heheh.. Jeng Jeng Jeng...

Tempat Pertama: 1 set (6 pieces) bekas kuih raya 'Batik Collection' lengkap dengan tray
Tempat Kedua: 2 Pieces mug 'Batik Collection'
Untuk keterangan lanjut bolehlah singgah di Hidupku Rumahku Terurus... Insya-Allah, ada masa sy pn nak join juga... Antara sempat dengan x shj.. hikhikhik.  

{SusunAturSioca} Giveaway "Jom Menang Set Bekas Ikea

Wee... Hari ini adalah hari join giveaway utk Nelly.... Memang peminat container dari dulu sebab cara paling mudah utk simpan barang. Semut2 pun x bisa masuk giteww... Thanks Sioca...

GA ni berakhir 30.06.2013. 


Follower Susun Atur Sioca yg ke-130
Follower Sioca Kecil yg ke-152
Follower Kedai Sioca yg ke-22

Syarat penyertaan boleh refer di Susun Atur Sioca. Hadiahnya adalah set container Ikea bertutup hijau dan pemenang dipilih berdasarkan pageviews tertinggi.. So, korang, tolong sy klik link ni banyak2 kali k... hehehe... xpun, jom join sekali. Masih sempat lagi..  

Contest Baby Ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

Contest baby ceria ni berlangsung sejak 12 Jun 2013 dan akan berakhir pada 07 Julai 2013. Bole join melalui Facebook ataupun entri blog. 

~Wajib letak banner ni dlm entri~
Ini adalah gambar si ceria saya... Muka hepi dpt naik mainan yg boleh bergoyang2 tu... 1st time la katakan.. 

Nama bayi: Sofie Xandria Binti Norizal
Tarikh lahir: 19 April 2012
Nama ibu: Nelly Join

Mari membeli barang baby dengan harga borong, minimum 1 barang di http://www.barangbabymurah.blogspot.com
Hadiah2 yang ditawarkan adalah sangat menarik iaitu:

1. Rocker Fishes Price newborn to toddler (blue)
2. Trunki bag (Pink, merah, purple, kuning, biru)
3. Ergo carrier (hitam, pink, grey, hijau, biru)
4. Toys storage (pooh, cars, princess)
5. Play Mat Mothercare (pink, lion)
6. Toilet train toddler
7. ELC purple with hanging toys

Kami berharap sangat kami boleh menang Trunki bag kaler kuning... Mesti Sofie sgt hepi sebab bole ddk ats tu klu nak travelling ke mana2. 

Contest ni terbuka utk bayi / toddler berumur 6 bln -5 tahun. Bole hantar gambar anak sendiri, anak saudara mahupun anak buah. Berikut adalah syarat penyertaan:

Peraturan contest ::
Contest bermula sekarang!!!
12.6.2013 hingga 7.7.2013.

1.contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.

2. Semua lapisan umur boleh join.

3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.


Peraturan contest untuk yang nak join guna facebook :-


1. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook. 

2.Add facebook personal saya. (Ada di sidebar). Jangan add acc fan pages saya ye..

3.Create 1album khas dengan nama "contest baby ceria by barangbabymurah.blogspot.com"


4. Di dalam album tersebut,anda diwajibkan letak banner contest(refer gambar diatas).


5. Kemudian,anda upload gambar baby anda dalam mood yang ceria dan HARUS TAG FACEBOOK saya.


6. Description gambar haruslah letak point2 berikut :-
1. Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com


7. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI DI RUANGAN CAPTION GAMBAR BABY ANDA. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH YANG ANDA PILIH JIKA ANDA MENJADI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.

Jika anda nak join contest melalui entry blog :-

1.. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com


2. Anda harus masukkan gambar banner contest.

3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.


4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"


5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.


6. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~


4. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.


5. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.


6. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan.


7. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.


8. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).

9. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.

10. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.


11. LETAK SEKALI TARIKH MULA CONTEST DAN TARIKH TUTUP CONTEST YE.


TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.


Sebarkan!!! :)



Untuk keterangan lanjut serta syarat2 penyertaan boleh la berkunjung ke blog penaja yang baik hati, sweetlikekisses.blogspot.com

Jangan lupa SEBARKAN contest yg awesome ni! 

Jerebu...ooo... Jerebu....

Masalah jerebu negara ni semakin membimbangkan sampaikan setengah kawasan terpaksa tutup sekolah. Sigh... Mudah2an akan berakhir x lama lagi. Lebih2 lagi Ramadhan da dekat.... Nanti org pn takut nk pegi bazaar ramadhan... ngee...


Jangan lupa minum air banyak2 k... Kurangkan aktiviti luaran buat sementara waktu. Siapa2 yg ada anak2 kecil tu, jgn la bawa dorg kluar buat sementara waktu... 

I Luv My Stretch Marks ~

I'm a woman and I never feel scared to have stretch marks. Not before I'm pregnant, not now. Saya bangga dengan parut mengandung saya. Kenapa? Sebab itu adalah bukti saya mengalami situasi yg semua kaum hawa impikan, mengandung & bersalin. So, why do I need to feel embarrased of it?

Alamak, tetiba emo pula. Sebab sakit hati dgr org sibuk ckp "Takut mau mengandung, nti ada stretch marks..." "Hodoh la perut I nti lepas bersalin ni.. Mesti banyak stretch marks...x bole la nak cekci." Amboi... bukan main lg. GERAM. MELUAT. 

Awk tau x berapa ramai wanita luar sn yg teringin nk ada stretch marks? Kecuali kes overweight la kan.. Tapi x dpt sebab xda rezeki lagi? So, stop complaining. Allah da bg 1 nikmat yg x terharga, masih nak komplen... Grrr. Geram dgn orang yg xtau bersyukur. 

So, ya. Keep complaining about the how much money you've spent just to buy all the so called anti-stretch marks products because I don't care. Stop asking me how bad is my stretch marks because I adore mine. I wouldn't mind showing you how it look like but I refuse to do so. It's just not for show off. 

Ni adalah entry lepas geram. Jadi, minta maaf kepada siapa2 yang terklik mahupun terbaca. hehe.  To whom it may concern, I LOVE my stretch marks. Period. 

Product Review 1: Lip Balm


Selamat petang semua... Ari ni nak buat produk review untuk Maybelline Baby Lip Color. Beli ari Selasa lepas, maksudnya baru pakai 2 hari.... and it's AWeSOMEEE!!! Suka sangat2 sebab bt bibir kita sentiasa lembap. Sebab kadang2 ada baby lip tu buat bibir kita kering dan merekah, cuma yang ni x. Mmg sesuai la dgn sy dan bakal beli beberapa kaler lain lagi... hehehe... 

Beli kaler Rose Addict... Tapi akan beli kaler lain x lama lg... Beli dkt Guardian je.. 


Comel kan? Siapa-siapa yg masih tercari2 lips color yang sesuai tu bole la try jenama Maybelline ni...  

~ Packaging yg comel... Ni antara kaler yg ada.. ~
~ Tp sy lebih suka yg ini... cuma bkn ini yg dijual dkt kedai.. ini packaging utk tpt lain kot... hahahah ~

'Berpakaian Lengkap' Vs. Sopan dan Tutup Aurat

Bila kita jalan2 d pasaraya kan, we can't help it but to notice some of those yang berpakaian lengkap dan bertudung tu x menutup aurat dengan cara yang betul sebenarny. Kan? Kadang2 sy agak tersinggung bila terdengar orang lain (esp yg bukan Islam) ckp, "Tgk perempuan tu, bertudung tp pakai skirt setakat bwh lutut sj)". Malu tau x malu!! Dr mn la ko belajar bole bt begitu makcik oi? Serius, da penah nmpk 2-3 org bt begini.. Skirt tu setakat bawah lutut sj, tp x smpai buku lali pn... Fesyen apa tu? Org ofis sebelah selalu pakai gitu (Kerja dgn pendakwaraya polis pula tu..). Sy pun xla bertudung labuh, pakai jubah, tp sy cuba sedaya upaya untuk menutup aurat dengan cara yang betul kalau keluar jalan2. Klu mahu sgt pakai skirt x labuh tu, bgus xyah pakai tudung. Org tgk pn xkan persoalkan sebab mmg da sah2 x tutup aurat.

1 lg trend yg sgt x sdp mata memandang adalah memakai legging. Boleh ek kita pakai legging yg melekat & menampakkan segala bentuk kaki yg kita ada?? Oi cik adik, legging tu  nipis, x perasan ka? Biarpun maybe legging anda bukan jenis cotton yg lebih kurang pantyhose tu, tp ttp x sesuai kalau anda seorang yg bertudung.. 

Sy ada sorang kawan. Anak da ada 2 orang. Tp body mmg slim la. Xda perubahan dr sebelum & selepas dia kawin. Tp sayangnya, suka sgt ambk gambar baju kurung tepat di badan lepas tu post dkt wall fb. X puas ati agaknya bila suami sj yg nmpk & puji ttg kerampingan dia. Malu bila ada kawan lelaki komen, "Ketatnya baju..." Kawan lelaki ok. Bukan Laki dia. 

Kadang2 ada sesetengah tu suka pakai tudung singkat. Singkat sangat smpai x ttp bahagian dada pun. Saya x bertudung labuh tp kalau bole sy akan cri tudung yg menutup bahagian dada. Geram sgt dengan 1 jenama tudung ni sebab buat tudung yg singkat2. Cantik pn x guna kalau x dapat menutup aurat dgn betul. 

Kita semua da besar kan, da boleh fikir apa yang patut dan x sepatutny kita pakai. Kalau setakat 'berpakaian lengkap' tp x sopan dan x menutup aurat, x betul jg. Jgn sebab nk berfesyen sgt semua pn jd salah. Xyah jeles sgt dgn apa yang kawan2 freehair kita pakai sebab itu mmg imej dia. Anda da bawa imej bertudung, jd silalah pakai pakaian yang sesuai dengan imej yg kita bawa... 

Oh My Jet Lag

Assalamualaikum semua.. Selamat hari Isnin. Bln Jun da msuk minggu ke-3. Lagi 2 minggu sebelum bulan Ramadhan. Sy x tempah baju raya lg... ehehehe... Xpa, MIL pndai menjahit, dekat2 mahu raya bru beli kain pun xpa. Cuma ada masalah lain pula ms tu... Kain x cantik da. Most kedai start display baju siap which is a problem to me since sy ni rendah sj orangnya. Lagi2 sekarang bdn x sekurus dulu.. koff. 


Hujung minggu lepas sy attend seminar. x jauh pn... S.Alam sj. Tp penangan jet lag kali ni teruk sgt. Smpaikan x larat buat apa2 pn. Klu bole mahu baring, tidur atas katil sj. Tp da ada anak, kena lah gagahkan diri bt kerja rumah. Maybe seba 1st time sy naik last flight of the day (nasib baik x delay). Smpai BKI da tgh mlm. Drive sndri balik rumah lg.. Around 1.00 a.m. bru smpai. Konon2 mahu menaip something mlm tu, tp terlelap sendiri... hm.. 

Ni tips utk elakkan jet lag (Sumber dari SINI). Dlm flight pn dia ada sediakan. Ms bosan tu boleh la baca.. :)

  • Bt exercise ringan utk tingkatkan pengaliran darah.. 
  • Mkn makanan tinggi protein utk mengelakkan mengantuk. Elakkan mkn makanan berkarbohidrat tinggi sebab mknan tu buat kita mengantuk. 
  • Minum minuman berkafein tinggi - Klu x minum mnuman berkafein xyah la.
  • Banyakkan minum air. 
Seboleh-bolehnya elakkan tidur dlm flight sebab ia akan menyebabkan kita lemah. Tapi Nelly suka tidur dlm flight supaya x rasa bosan sgt ddk dlm tu. Xda la terasa lama sgt utk smpai... 

Saya Try Mealshake Shakelee~

Assalamualaikum all... Sy ni sorang yang agak x berminat dengan supplement2 yang dijual online. Lebih2 lg bila orang yang dok promote tu pakai testimonial yang agak bias di mata sy. Sy lebih prefer dgn testimonial atau product review based on own experience. Lebih jujur giteww... Tapi kali ni is exception. Lepas berenti BF, baby sy mengalami sembelit yang agak teruk juga la. Dia xnak beyark sendiri. Terpaksa masukkan ubat yg cocok dkt montot dia. 

Image credit to Google

Ms kecik2 dlu ok la, senang nk masukkan ubat tu. Tp da besar ni makin kuat pla nak melawan. Dia xnak ubat tu lagi. So, almost tiap ari bila ada free time, sy akan try cri petua hilangkan sembelit dr google. Hampir semuanya sama. Hampir semuanya sy try. Contohnya:

1. Beri anak minum banyak air - da try. Klu dia xnak, sy suap air dengan sudu. Bila dia da xnak, minum air tu tp muntahkan balik. Hahaha...

2. Beri anak banyak buah - sy siap buatkan dia jus tembikai, kisar betik utk bg dia mkn. Hm.. Sama jg.

3. Beri makan banyak sayur - yg ni baru start tp Sofie mcm x suka mkn sayur. Sebab bila sy campurkan vege puree dlm bubur dia, dia buat muka x sedap. Hmm... 

4. Kurangkan dos susu... da cuba jg. Xda perubahan. 

Maybe ada lg petua lain yg sy xtau kot. Tp xpa la... Kita cari iktihar lain. Sy try cri supplemen yang bnyk serat dan bole mengelakkan sembelit pada kanak2. Masa tu la terjumpa tentang Mealshake Vanilla Shaklee ni. So, Sy ambik keputusan utk try. Belum cuba bg lagi coz plan nak bg dia mnum next week. Nti sy bt product review k... Doakan supaya sembelit my baby sembuh... :(


4 Tahap Mendidik Anak Mengikut Sunnah Rasulullah

Saya jenis orang yang x ambik port sgt dengan benda2 yang kena share dekat fb apatah lagi klu sy terpaksa membacanya. Hehehe... Tp yg ini menarik perhatian saya sangat. Maybe sebab sy ni sorang mama kot.. Sebab 2 setiap tips berkaitan dgn cara mendidik anak saya akan luangkan masa untuk membacanya. Hahahah... 

Sumber: Fb Ukhwah Supplement Centre

Mudah-mudahan kami suami isteri boleh mendidik anak dengan baik... Amin. 

My Top 5 Father's Day Gifts :)

This is my Top 5 Father's Day Gifts (not in sequence order).... Senang nak DIY, Murah & Sweeeet sangat... It's the thought that matter!!
1. Framed picture with "I Love Daddy" sign
2. Handprints of daddy-daughter  
3. Printed Baby's image on mug
4. Printed photo with dad
5. "I Love You" footprints
Image no. 2 dan no. 5 is top of my list tp i2 pun kalau Sofie nak bg kerjasama. Sebab dia ialah 'pelakon utama' sekarang ni... Masalahny semalam try buat footprints dia, dia menjerit2 xmau. Dia cuak kot mamanya kaler pink tapak kaki dia 2. Da basuh baru dia berenti menjerit menangis. Sigh.. Nak buat ms dia tidur takut juga kalau dia terjaga... Xpa, hari ni kita try lg. Korang bg apa sempena hari Bapa ni? :)


Sleeping with Our Baby

The images explain everything... So, parent-to-be, get ready... hehehe...


Being a parent is tiring, countless of sleepless nights, effective energy draining and broke. But it's one of the most amazing and priceless experience in our journey as a human being. Cherish our parents always. We have no idea what they had sacrificed because of us.. :)

Research oh Research~

Siapa2 yang pernah buat research, ada member yg sdg atau pernah buat research mesti selalu dengar rungutan pasal research yg sgt susah, payah, tough, etc..etc..etc... 
Sy xnak merungut research ni susah sebab sy sendiri yanng buat keputusan untuk sambung belajar dengan mode research. Tapi saya cuma agak stress akhir2 ni because x buat apa-apa pun lagi. Padahal sy da beli tiket utk jumpa Program leader ni awal Julai nti. Kestressan itu bertambah-tambah teruk sebab sy xda idea nak tulis apa.

Pinjam image Tenma (School Rumble) dr Google..
Sebijik mcm Tenma skrng >.<
I'm a working mum, so faham2 lah jadual harian mcm mn. Kdg2 dkt ofis, klas berderet smpai ke petang. Bila ada break in between classes, rs nak ddk sj, xmau buat apa2 pun. Ini kan pula nak cri artikel. Bila balik rumah, kadang2 x sempat makan mlm, sempat iron tudung utk besok, bw anak masuk bilik, tidurkan dia then kdg2 sy tertidur sama. Kadang2 anak bangun pn  sedar. Sedar bila dia dtg kacau ajak temankan dia berjaga mlm... Y_Y

Ya Allah... Berilah aku kekuatan untuk habiskan master ni... Kalau bole nak abis on time... 

Cakes yg Awesome~

Birthday sy tahun ni dapat kek rainbow... Perisa buttercheese. Sedap.. Order dr ofismate. Harganya RM60 shj dan sgt tebal biarpun cuma mnt sekilo sj. Iya lah, kan ada 7 lapis. Siap merajuk dengan husband sebab dia mkn piece terakhir kek 2 ms sy xda d rmh. Jahat.....


Kek ni konfirm sedap sebab husband bkn jenis suka makanan manis2 mcm ni. Tp dia bole curik kek ni sebab tkut sy bising. Bila sy nk makan, cek dkt fridge da lesap... Hmm, xpa la husband. Sekali-sekala melantak apa salahnya... 


Tebal kan? Mcm lebih sekilo tau kawan sy bt.. Nti nak order dr dia lg.. hehe... 


Hah, yg ni pula kek utk cewek kecik kesayangan semua sempena genap 1 tahun. Cuma ni gambar paling cantik sebab lupa set kamera. Hmm... Sy baru tau kek fondant rupany mahal... kuang kuang kuang.. Kek ni lebih kurang 3kg, perisa coklat dan harganya pun bole tahan.. RM260. Da la x sedap.. Kek 2 agak kering.. Hampir seminggu baru berjaya habiskan. 

Themen birthday 2 rainbow tapi pilih kek Pocoyo and friends sebab husband nak ada kelainan ckit. Xpa la, duit dia jg bayar harga kek ni.. hehehe... Birthday husband bulan September nanti. Dia da bg hint nak celebrate dkt Secret Recipe... Alasannya cuma sebab dia x penah pegi Secret Recipe. Cian husband aku.. hahahaha...

Aktiviti Awal Pagi

Aktiviti awal pagi sementara menunggu ofis buka adalah membaca buku ni.  


Buku ni kawan bg ms sy birthday bln Januari yg lepas. Tp sebab bz dgn bnyk aktiviti lain smpai sekarang x berkesempatan baca. Apatah lagi la mencuba tutorial yg ada dlm ni. Sigh..

Tp sebenarny sy xda mesin jahit pn. Dpt berliur sj tgk craft dkt dlm ni. Bukan bole try. T_T
Sdg pujuk2 husband mnt belikan mesin jahit. Ala, sy xnak yg mhl2 pn mcm mesin letrik tu. Dia belikan mesin lama yg msih pakai kaki tu pn xpa. Asalkan ada. >.<

Sy da lama mengidam nak ada mesin jahit... Tp keinginan tu membuak-buak selepas kawin. Nak juga merasa menjahit baju utk anak.. Huhu...

Masalah Ketika Mengandung

Entry ni khas untuk ex-bride yang da ready utk jadi Mama. Sy share based on pengalaman sendiri. Sebab pengalaman mengandung seseorang tu berbeza-beza jd sila jangan marah kalau ada yg kurang atau terlebih info k. 

Problem utama Nelly ms pregnant baby 1st dulu adalah Anemia atau kekurangan sel darah merah. Actually da agak da anemia sebab bila nak derma darah langsung x bole dan sy x ambik inisiatif utk mkn makanan yg bole meningkatkan jumlah sel darah merah selepas berkahwin. Oh ya, ibu mengandung x disarankan makan organ haiwan k, contohnya hati ayam. Ada banyak substitute lain kan. Contohnya sy minum susu 2x sehari. Susu Nestle sebab i2 sj yg masuk. Bole makan buah-buahan mcm nenas dan sayur-sayuran jg.

Kedua, sembelit. Waktu pregnant kita kena bg banyak supplement dr klinik. Kadang2 ubat tu menyebabkan sembelit. Tp so far, sy x pernah sembelit sebab sy minum banyak air dengan makan banyak sayur-sayuran. Kena make sure ambik makanan berserat secukupnya. 

Ke-3, muntah-muntah / alahan. Hmm... Yg ni x bole nak bg tips sebab sy xda alahan dan cuma muntah2 dua kali shj sepanjang tempoh mengandung. Kita kena kuatkan diri sebenarnya. Jgn sebab kita rasa lemah kita layan. Buat something utk ignore perasaan x sedap 2. Pendek kata, ianya datang dari diri sendiri juga. 

Kaki membengkak... Ni sebab water retention sebenarny. Ada kawan suggest naikkan sedikit kaki kita (letak kaki atas bantal ke.. ) waktu tidur tp utk sy, tips ni x berkesan. Maybe sebab sy lmbt buat. Ini akan melambatkan pergerakan kita nanti. So, sy suggest anda semua beli barang baby awal ckit (preferably before 3rd trimester) sebab nti mudah penat. 

Kencing manis... Kalau korang berklinik dgn klinik kerajaan, dan berumur 26 tahun dan ke atas, wajib minum air gula utk cek tahap gula dlm badan. Klu kena detect berisiko menghidap diabetes, kena admit awal dkt hospital waktu nak dekat2 due nti. Kawal nafsu makan k.. 

Ujian thalasemia.. Kalau si ibu adalah pembawa gen thalasemia, then husband dan anak-anak lain (kalau x mengandung anak pertama) akan terpaksa buat ujian tu jg... dan kalu dua2 disahkan menghidap pembawa gen thalasemia, kena refer dgn doktor pakar utk consultation. 

Air ketuban pecah awal... Ada possibility baby kena lahir lebih awal dari estimated date of delivery (EDD). Mcm kes sy. Ms tu bru week 35. Tgh sembang dgn hubby dlm fon (suami isteri jarak jauh ok..) tiba2 rasa terkencing. Kelam kabut bkn main. Dengan husband masih dkt Langkawi, barang baby x packing (x beli pn lagi) adik-beradik lain xda d rumah, kejut Mak (Mak xtau drive) terpaksa drive sendiri pegi hospital. Smpai dkt hospital jam 1 pagi. Nasib baik hubby da bw untuk tunjuk jalan sebelum tu. Kena cucuk dengan jarum dekat bontot. Utk bg jantung baby matang. Ya Allah, sakitnya.... x tipu. Sakit sangat.. 2x pula tu. Smpai kebas separuh badan. Kalau x kuat semangat dan x fkr utk baby ms tu, mmg nangis da.  

Ini sj kot yg saya bole kongsi... Nanti sy cerita pengalaman bersalin anak pertama k.... Nite all. 

Segmen Tambah Follower dan Pencarian Bloglist

Ok. 1 cara utk tambah follower adalah dengan join segmen2 mcm ni... 
I'm a new blogger so follower bru 4. T_T
Sila klik banner utk join.

Wanita dan Berat Badan

Huuh.... Buat personal blog bkn main lg. Tp nak perah otak utk update sgt pyh... Ini la akibatnya kalau kita bukan blogger tegar mcm orang lain. 

Ok, berkaitan dengan tajuk entry kali ni,semua perempuan cukup sensitif dengan berat badan sendiri. Tipulah bila kamu kata "Eh, saya x kisah org ckp sy gems... " Balik rumah konfirm belek bdn sndri depan cermin kan? Kan? Sebab Nelly pn mcm tu jg. Bila dengar suara2 sumbang tegur ketembaman diriku ini, memang la kita ignore. Tapi dalam hati bkn main lg men***h sera***h orang tu. Lepas tu asal jmp cermin, atau dinding kaca ke, sibuk belek diri sendiri. 

Ni bukan post melepaskan geram dgn org yang tegur sy tembam. Ni adalah sekadar entry wake up call utk saya. Yaaa... saya sedar sy da kembang. Bkn sikit tp kembang banyak. Bayangkan berat paling maksimum saya waktu zaman bujang dulu cuma 51kg, sekarang ni da naik smpai 58Kg.. 

Tambah2 lagi kita da ada anak, berat tu Ya Allah... liatnya nk turun... rs mcm nak gunting ja lemak2 berlebihan ni. Siapa suruh, kawan yg masih bujang ajak makan, ikt shj.. lupa diri yg awak tu da kawin, hormon da x mcm org bujang lg. Ya ka? Apa kaitannya?..... 

So, sempena bulan Jun yang mulia ini, sebelum Ramadhan datang menyapa, lebih baik kita start kontrol makan. Bole buat baju raya ala2 orang bujang.. Hahahaha... So, kita geng dengan Dilla utk turunkan berat badan sama2. Challengenya adalah.... Hilang 5Kg dalam masa 2 minggu.. 

Bolehlah ganti puasa yang tinggal tu demi misi yang mulia ini... Kuatkanlah hatiku melawan nafsu makan... 

Dia ialah idola sy utk kurus... x kenal? Miranda Kerr a.k.a Wife Orlando Bloom a.k.a Angels Victoria's Secret
Da jadi mummy pn masih vogue. >.<

Tips Kewangan Stabil...

Tips ni sy belajar ms kursus kawin 2 tahun lepas. Penceramah tu kata, kalau kita nak pastikan kewangan keluarga kita stabil, kena make sure duit simpanan dalam bank sama jumlah dengan gaji yg kita dpt dlm tempoh 6 bulan. 

Contohnya, gaji bulanan adalah RM2000. Darab dengan 6 bulan, baki bersih dalam akaun bank sepatutnya ada RM12,000.... MINIMUM. Ada peserta kursus tanya, "Kenapa mesti 6 bulan minimum?' Penceramah tu cakap in case kita berenti kerja atau ada kecemasan yang menyebabkan kita tidak bole bekerja sementara, duit simpanan minimum tu bole cover perbelanjaan bulanan utk sementara waktu.

Kalau suami isteri bekerja, dua2 pihak kena ada simpanan minimum bergantung kepada berapa gaji bulanan kita. Habis tu, kalau gaji kita tu cukup makan utk perbelanjaan sebulan shj, smpai bila kena menabung utk mencapai simpanan minimum tu? Kaan? Itu la kata orang, sikit2 lama2 jadi bukit. Penceramah tu suggest cari la kerja sambilan lain, supaya tempoh utk mencapai simpanan minimum tu lebih cepat. 

Kadang2 ada masanya ada org mnt tolong dgn kita kan, so in case kita 'terpakai' duit tu, kita kena make sure kita ganti balik. Kalau pakai RM400, kena ganti RM400 atau lebih. Kalau nk difikirkan, mmg susah nak mencapai duit simpanan minimum tu tapi kena belajar pejamkan mata bila nampak benda yg kita suka.. Setkan sejumlah wang dari gaji bulanan kita tu utk disimpan. Yang paling penting kena pandai merancang perbelanjaan sendiri.. 


Mcm Nelly, hati meronta2 nak pegi holiday ke luar negara mcm org lain tp bila terfikir simpanan masa depan terus pujuk diri sendiri. Biarlah aku melancong dlm negara shj. Cantik apa..... n_n 

Isnin yang Berkat..

Hallo semua... Akhirnya blog ini selesai juga diedit secara ala kadar... Semalam hari pertama bekerja setelah cuti 4 hari. Argh, sgt malas nk bangun. Lebih-lebih lagi cuaca awal pagi sgt la sejuk... sigh. Ala, biasalah tu.. simptom pemalas hari Isnin. Pff. 

Sejak minggu lepas sy da pasang niat utk isi minyak kereta ari Isnin sj sebab malas nk singgah. So, otw pegi kerja tu kita singgah la isi minyak sekejap. Isi RM20 sj sebab duit x ambik lg. 

Lepas bayar, kita angkat la nozzle tu utk isi minyak kan tp picit2 minyak x kluar pn. Hampir naik angin sebab nk cepat smpai ofis. Mn tau parking free msih ada kn. Kita remind cashier tu. Dia kata ok. Sekali 2, rupanya dia silap key-in harga minyak tu. Dengan baik hatinya cik adik dekat kaunter tu bg kita isi RM40.. Full tank keta kecik sy.. 

Adik pompuan sy siap senyum2 lg sebab dia kata rezeki xyah tolak. Tp sy ni baik hati.. koff.. Pandang2 juga la dengan adik dkt kaunter tu. Tp dia bt dono ja. Xkn sy nk bgtau dia dia slh key-in jumlah kn? Dengan hati yg sedikit berat (yelah, mn la tau dia sumpah sy eksiden pula lepas dia perasan tu..) sy start enjin & blah dr situ. 

Apa-apa pun, terima kasih la adik sebab da save duit minyak akak separuh utk minggu ni..  

Welcome to My Personal Blog

Assalamualaikum.... Selamat datang ke blog peribadi Nelly Norizal a.k.a Mrs Nelly Bouquet... Sy buat keputusan untuk buat 1 blog bg tujuan suka2 atau lebih tepat, blog sebagai tempat sy mencoret2. Al-maklum la... blog yg satu tu lebih kpd blogshop so, agak x kena klu hendak berkongsi kisah harian di situ.. 

Biarpun ini personal blog tp sy agak keberatan untuk berkongsi gambar sendiri. Bkn xnak tunjuk rupa sendiri cuma segan... Sila jangan segan tinggalkan link anda dkt bwh ni spy sy bole BW... dan add anda sbg kawan... Salam perkenalan semua.. 
All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis