Kek Tunang Yang Memeningkan.

Adik perempuan Nelly yg bongsu bakal bertunang 28/12/2013 ni. X lama lg kan. Sebab hari 2 da janji utk sponsorkan kek tunangnya, sekarang ni tengah pening kepala cari design untuk kek tersebut. 

Heh, adik yang hendak bertunang, si kakak yang pening kepala. Yala, klu hendak diikutkan taste si adik, huh, hampeh semuany. Mesti mau design yang serabut2. Bosannya!! Antara few designs yg agak catchy di mata Nelly yg super simple ni ialah.. : 

Suka design love ni.... 

Burung2 ni agak comel... 

Hm, rs mcm kek birthday pn ada.. 

Ni mcm topi ja rupany.. hahahaha.. 

All photos are credit to google.com. Hmm, msti dlm ati korng "Kesiannya adik dia ni dpt kakak yg langsung xda taste.. " Hahaha.... Nasib la... 

Kursus "Father Friendly" Khas utk Bakal Ayah... ;)

Assalamualaikum semua.. Lamanya x hapdet blog since workload sgt bnyk.. SANGAT banyak sampaikan x online langsung for the past few months... Ni pn da cuti semester, baru la ada kesempatan utk post new entry. 

Today, I want to share about kursus Father Friendly yang dijalankan di hospital kerajaan. Ni khas untuk bakal2 parents yg da set mahu bersalin d Hospital kerajaan. Sapa2 yg mahu hubby ikut ms delivery 2 wajib follow kursus ni. Klu x, hubby x ble msuk dlm labour room sebab hospital kerajaan kn x bg masuk. Lain la hospital swasta. 

Nelly da book utk attend kursus ni sebab ms 1st pregnancy ari 2, book lewat sgt. Da x sempat. Lgpun slot terhad. Cepat ja fully booked. Some M2B suh pegi hospital trus utk booking tp Nelly just call. Call receptionist hospital tu then mnt transferkan kol ke unit O & G. Nti dia bg tarikh yg sesuai dgn EDD kita. Oh, sy akan bersalin di Hospital Wanita & Kanak - Kanak Likas Sabah. Sesiapa yang berminat tu bole la kol 088-522600. Dulu ingatkan nurse dkt KK akan tolong bookkan, rupany kita kena book sendiri.. -_- 

Lagipun ms 2 hubby berkeras xnak attend sebab takut msuk dlm labour room katanya. Kali ni, Nelly just book w/out agreement dia. Ala, nti klu btul2 rs x bole, bole ja x ikt ms nk deliver tu kn. Lgpun ikut kursus ni sekali sj seumur hidup. Utk anak seterusny xyah da... Itu yg best.. 

M2B bole la tanya hospital berdekatan masing2 ttg kursus ni. Takut prosedurny x sama kan. Xpa tanya awal2 sebab dia akan book tarikh yang sesuai dgn EDD kita. Xyah risau fully book kn. Ms bt appointment tu nurse bg 2 tarikh berbeza sebab ada 2 kelas berbza. 1 utk senaman, 1 lg utk ceramah. Nti dia pesan bawa bantal sendiri & pakai pakaian sukan. Jgn pakai skirt ya puan2.. 

Nelly punya kelas Februari 2014 sebab EDD dlm 2 April.. Semoga dipermudahkan.... Harap info ni dapat membantu... :)

Shopping dengan HiShop.my Sangat Berbaloi~

Assalamualaikum semua.. Dalam entri ni sy pernah cerita yg sy shopping dengan Hishop.my kan. Actually barang sampai sehari lepas tu. Cepat x? Cepat kan... Dengan kotak merah jambu, hati pun teruja2 nk tgk brg yg kita order. 

Oh, ni bukan review produk k... Just wast to share kenapa sy ckp shopping dengan Hishop.my sangat berbaloi. Kenapa?

Pertama, setiap RM1 pembelian anda anda diconvertkan kepada 1 point. So, klu total pembelian ialah RM100, anda dpt 100 points. 

Kedua, shopping dengan HiShop.my akan lebih bermakna sekiranya anda seorang blogger. Tulis la apa2 kisah berkaitan HiShop atau produk HiShop di blog anda, then bgtau HiShop team & dorg akan reward anda dengan maksimum 500 points per post (Depends dengan traffic & follower kot dorg bg points). 500 points tu bersamaan dengan pembelian produk bernilai RM500 sayang2 semua... syok kan?

X cukup lagi? Bila kita review produk yg kita beli dr HiShop tu, each review dpt reward 100 points y'all... banyak kan? As in, you invest a little by buying certain items then just collect points for next purchases. 

So, I would say I'm gonna continue to shop with HiShop coz I found it really rewarding... Don't you? 

Cerita Terkumpul...

Assalamualaikum... Akhirnya setelah beberapa minggu x jenguk blog, hari ni berkesempatan juga... Ini adalah cerita terkumpul beberapa minggu lepas... Cerita x bergambar. Kuang Kuang Kuang... 

First antenatal appointment. Akhirnya, setelah diserang sakit kepala yang melampau sampai ambik MC sebab asyik tidur atas desk kerja, buat keputusan utk buat buku putih. Hmm, selama ni baca dr blog M2B esp kawan2 semenanjung, ramai cerita buat buku pink. Tp sy dpt buku putih. Buku pink tu JM (Jururawat Masyarakat) simpan sbg copy dorg. Sabah mmg pakai buku putih tu agaknya... Cek2.. JM confirmkan da 10 weeks pregnant. Paling nervous waktu cek HB. 11.1%, tahap baik. Leganya ms tu Allah sj tau... EDD: 02th April 2014. Lama lg.... >.<

Seminar 3 hari 2 mlm. Maksudny? Kena berjauhan dengan Sofie selama 4 hari 3 malam sebab sy berangkat 1 day before seminar. Mls naik flight mlm sebab nti supre duper penat. Pegi bkn utk bersuka-ria hokeh. Pegi utk ddk d dewan seminar dr jm 8.30 - 4.30 ptg. Maigad..... T___T

Mkn Red Velvet Cake Secret Recipe. 07/09 yg lepas birthday Papa Sofie. So, since dia ckp dia x pernah mkn d Secret Recipe lg, so Mama Sofie kena belanja beliau. Dpt mkn red velvet cake tapi x sedap pun. Hahahahaha.. Mungkin sebab pernah mkn yg lebih sedap dr tu sebelum ni.. +_+

She Walks.. At Last... Petang Jumaat 06/09/13 sy kol mama a.k.a nenek Sofie. Tanya khabar budak kecik comel tu. Ayat pertama keluar dr mulut mama, "Sofie pndai jalan da... "... Yippeee!!! Ms tu tengah baring2 malas atas tilam boleh terbangun & ilang semua rasa penat tu. Syukur Alhamdulillah.... Akhirnya hampir 1 tahun 5 bulan, Sofie akhirnya berjalan sendiri. Setelah penat dengar komen orang sekeliling tentang "Betapa Lambatnya Perkembangan Anak Ko Ni", dengan izin Allah, berjalan juga akhirnya. Menitik air mata gue sekejap... Terharu ok.. sobss... Y__Y

Rajin ukur rumah. Sejak boleh berjalan, Sofie x bole ddk diam. Kalau bole sepanjang masa dia nak ukur keluasan rumah. Da ukur sekali, dia nak ukur lagi.. Biarpun berjalan macam org mabuk tp hati rasa tenang tgk anak sendiri boleh berjalan2 sesuka hati tanpa bantuan. Biarpun masih jatuh2, menangis2 kesakitan sekejap, tapi anak mama rajin sangat berlatih berjalan. X lama lg berlari-lari da... Ya Allah.. Terima kasih... =) 

Tutorial Bunga Carnation Simple =)

Assalamualaikum... Sekarang sgt bizi smpai xda ms nk update blog... (1) Bz dgn preparation lecture for new semester. (2) Asyik 'lowbat' sejak berbadan dua. (3) Bz menyiapkan research proposal. (4) Sofie makin nakal. Hahahahaha.... 

Klu suka dgn DIY, bole la cuba bt bunga ni. Simple amat! Kalau nak bunga ni ada tangkai, bolelah lekatkan dawai besi before proses menggulung k.. Bole Refer tutorial d blog Nelly lg 1... mrsnellybouquet. Selamat mencuba!


Pregnant & Craving Yang Bukan2

Assalamualaikum semua.. Pregnancy kali ni best sebab senang nak track weeks sebab setiap Sabtu akan ckup 1 minggu... Sekarang ni da 8 weeks ++ tp aduhai... Mulut ni mengidam makanan yg x sepatutny pula. 

Contohnya masa 7 weeks, kepingin sangat mo mkn nanas. Nsib baik nenas masak, bukan nenas muda... Dalam ati risau juga tp da tnya MIL, dia ckp ok je klu memang mengidam. Balik rmh MIL raya ke-5 dia siap hidang nenas lg. Tp masam.... >.< So, papa Sofie yg habiskan... hehehehe.. 

8 weeks ni pula, asyik nk makan megi sj. Megi tu kn bukan makanan berkhasiat, kang mkn bnyk2 tkut efek pula dgn kandungan. Tp x mkn asyik teringat2. Smpaikan x bole nk fokus dgn benda lain. Sudahnya, makan megi cup tomyam x3 megi laksa x2. Rasa bersalah sgt.... Tengah thn diri untuk x mkn megi lg dalam masa terdekat ni. Insya-Allah.. 

Tahap energy mmg sgt low. Kalau bole nak tidur je... Habis kelas, balik ofis mmg tidur la ats desk. Siap ada bantal lg... Bertuah betul kan... Nampakny bantal sandar ni berguna jg bila diperlukan. Nak kata penat x juga, cuma lepas lunch, kepala pening smpai x thn msti kena tidur jg. Sabar ja la org ofis klu berdengkur... T_T Risau HB low sebenarny so kena start minum susu da... Mnum susu nespray sj biarpun ramai M2B mnum Anmum. Xpa la.. Nespray pun susu jg kn...  

Seperkara lg yang membimbangkan, asyik lapar.... Y_Y. Bole x lepas lunch perut masih berkeroncong nk makanan? Terbangun lewat malam sebab lapar? Adeh, agaknya kali ni berapa kilo naik??? Sentiasa ingatkan diri sendiri supaya mkn utk sorang, bukan 2 org sebab kalau bole xnak mcm 1st pregnancy dulu. Baby membesar cepat sangat smpai lahir x ckup minggu.. Sepatutnya 36 weeks ke atas da dikira cukup bulan, tp Sofie lahir 35 weeks 6 days.. Itu pun doktor masih kira as pre-mature baby biarpun lahir dgn berat 3.45KG. +_+

As a big sister-to-be, Sofie sangat manja dengan mamanya. Kalau boleh, nak berkepit dengan mama sepanjang masa. Penat melayan smpaikn moody kadang2... >.< Walau apa pun cabaran pregnancy kali ni, tetap bersyukur x diuji dengan alahan teruk dan pelbagai simptom lain yg x berapa menyenangkan tu... Amin.

Pregnancy Announcement Ideas~

Sebagai seorang yang pemalu (kofff), sy selalu xtau mcm mn & bila masa yang sesuai utk bgtau orang2 sekeliling perihal berbadan dua ni. Dulu, 1st pregnancy xyah announce pun sebab newlywed, x ckp pn org akan keep on asking about it. So, kita cuma perlu mengiyakan sj klu da 'berisi'. 

Waktu 1st pregnancy dulu, sy x bt announcement pn. Yg tau cuma family dgn close friends (2 orang... ). Serba salah nk bgtau kawan2 ofis sebab 1, ramai kawan ofis yg da berkawin lama tp xda rezeki baby lg. 2, sy memang seorang yg pemalu. Hahahaha... Now, 2nd pregnancy pn still xtau mcm mn nk bgtau kawan2 especially ofismate. Entah la kenapa mulut ni susah sgt nk sebut 2 perkataan ni "Saya Mengandung..". Hmmm... 

Terfikir nk post gmbr UPT result tp segan. Bajet retis pula... So, those yg mengalami masalah 'pemalu' mcm saya, let's consider these options..... hewhewhew...  All photos are credit to pinterest.com. 

~ Agak2 Sofie bg kerjasama x? ~

~ Sweet... ~
~ Idea ni sesuai sgt dengan kami .. ~
~ First of all, kena jmp doktor utk konfirmkan EDD dulu ~

Kuih Raya Last Minute ~

Esk da raya kan? Sebab tu la semalam bertungkus lumus baking biskut raya. Sempat buat 4 jenis sj.. Itu pun penat sgt smpai x sempat bangun sahur.. Makanya, ari last puasa ni x bersahur. Semoga ari ini masa berlalu dengan cepat... 

Itu pun nasib baik adik perempuan tlg bt.. Susah juga kalau adik-beradik ni ramai lelaki & perempuan ckit kan. Mcm Nelly, 2 org ja perempuan. Kalau ada apa2 kenduri, kmi berdua sj la yg bekerja keras memasak apa semua. Nak mengharap adik ipar perempuan lagi 2 orang, mmg x lah sebab segan nak menyuruhnya... Hehehe..

So, biskut raya tahun ni cuma kuih makmur, kek batik, cornflakes honey & kek coklat. Mesti korang heran knp kek pn kmi bt jd biskut raya kan? Sebabnya bt kek cepat. Boleh dapat banyak dengan sekali bakar. Tgl nk potong kecik2 sj lg.. Yg lain tu beli ja la kot.. 

Selamat Hari Raya semua... Hati2 di jalan raya kpd sesiapa yang memandu tu.. :)


Selamat Hari Raya Untuk Semua ~


Drive safely.... 

SMS Balik Kampung

Hello semua.. Jangan lupa untuk maklumkan ketiadaan anda di rumah melalui SMS RakanCop:

POLIS [KOD NEGERI] BK [TARIKH BERCUTI] [ALAMAT] 

Hantar ke: 32728

Info: FB PDRM
Maklumat lanjut boleh layari www.rakancop.net. Jangan lupa sms tau!!! 



Syoknya Marking Exam Paper ~

Tajuk dkt atas tu alad tipu semata2. Marking exam paper cuma best bila student malas dan x jawab apa2 dkt kertas soalan. Kalau menjawab pun sikit sj. Seronok... Bole pangkah besar2. Sekejap sj da bole bg markah dgn pelajar tu.. Hahaha.. Kejam x sy? 

Sy x kejam.. Yang kejam adalah pelajar tu sendiri sebab x membantu diri sendiri. Bukannya x bg tips before exam. Da siap highlight lg bakal soalan yang berkemungkinan keluar waktu exam. Kenapa x baca? Ingat jawapan tu boleh muncul sendiri atas paper agaknya.. 



Xda cikgu / pensyarah / tutor yang suka mengagalkan students. Kadang2 terpaksa bg fail sebagai pengajaran. Sebab students zaman sekarang, (my students) take things for granted. Sy pun spoonfeed students (well, itu trademark pendidikan d negara kita) tp at least sy berusaha sebelum exam. Bukannya x suka 1 subjek tu then trus give up xmau belajar langsung. Bila fail, salahkan lecturer x pndai mengajar, nota x ckup, kawan x kongsi tips... hello, siapa yang ambik exam sebenarnya?

Dunia da semakin moden, semua info di hujung jari. Xyah da pegi CC untuk internet atau apa semua. Mak ayah da bg kemudahan internet percuma di rumah. Nota ringkas pn lecturer da sediakan, xyah susah2 baca buku teks tebal2 lg. Jadi, gunakanlah kelebihan anda itu sebaik-baiknya...

Senarai Produk Dumex yang Dijamin Selamat untuk Digunakan

Source: FB Dumex Dugro
Pagi2 ni da kecut perut bc berita tentang penarikan beberapa jenama susu keluaran Danone Dumex kerana dikhuatiri x selamat untuk diberikan kepada anak2. Cepat2 hantar sms dgn adik d rumah mnt dia cek nombor batch susu yang baru dibeli semalam sebab RISAU! Sofie minum susu Dumex Dugro Fruit & Veg. Baru start minum beberapa bulan lepas. Nasib baik la x termasuk dalam senarai produk yang tercemar tu. Tapi hati masih concern... Mudah-mudahan ianya betul2 selamat digunakan. >.< 

Untuk senarai susu yang tercemar bole la cek di laman web DUMEX k... Kadang2 isu2 mcm ni x adil untuk kita sebagai pengguna sebab kita beli based on apa yg sesuai dgn anak. Kita xtau cara pemprosesan dorg, atau persekitaran yang memungkinkan susu tu tercemar. Mudah2an xda anak2 kecik yang sakit disebabkan perkara ni... =( 

Bakal Berempat =)

Assalamualaikum.... Syukur Alhamdulillah, Ramadhan kali ni diberi rezeki x ternilai... Sofie bakal menjadi kakak. Biarpun ni kali ke-2 timang cahaya mata, tapi perasaan excited tu sm mcm 1st pregnancy dulu.

Yang lucunya ialah papa Sofie yg alahan lebih2. Touchdown ja d airport LGK, dia sms "X mengandung ka? Abang pening2, mual2 ni..". Memula ingtkan jet lag. Tp bt UPT jg biarpun period x lewat lg. Hasilnya, 'NOT PREGNANT'.

Bila period lewat, ati da start berbunga2 tp msih x berani berharap. Bgtau dri sndri yg klu lewat 7 ari, bru cek lg. Tp esokny cek sebab papa Sofie sms lewat mlm bgtau yg dia da x thn da asyk mual2. Cek pakai clearblue digital. Tunggu result mcm tunggu file loading.. ya Allah, seksany menanti.. Sekejap2 tgk tp result lmbt sgt. Smpai la siap gosok gigi. 'PREGNANT 1-2 WEEKS'. Alhamdulillah... Rasa syukur yg x terhingga.. Ari ni da genap 6 minggu... =) Tapi x jmp doktor lg utk tentukan EDD.. After raya kot pegi. Skrg consume obimin sj. Maybe akan stick dgn obimin sebab x pening2 after mkn ubt. Dulu mkn ubt yg doktor bg, x thn dgn bau ubt tu. Pening kpla lg  after mkn.

Lepas parking trus kol papa Sofie bgtau. Dia sgt excited smpai sruh sms gmbr result UPT tu. Nasib bek ada capture. Ofkos la dia hepi tp bila bgtau yg perempuan alahan mengandung selalunya sepanjang trimester pertama, hilang ketawany. Hahaha.. Nasib baik la sy x diuji dengan morning sickness atau pregnancy simptoms yg teruk2..

So far, bru hubby dgn Family in law yg tau sebab dia x sbr2 nk bgtau. Even my mum pn xtau lg... Sy xtau mcm mn nk bgtau selagi xda org tanya. Dulu almost tiap bln adik akan tanya. Tp bila jawapanny asyk 'Belum msny lg...' skrng ni dorg da stop asking. Org ofis pn xtau lg. 1st pregnancy dulu best sebab puan2 mcm berpakat pregnant sama2. Hahaha... 6 org sekaligus pregnant. Due date pla dkt2.

Untuk 2nd pregnancy ni, harap2 sy akan mkn mknan berkhasiat sebab sy da trauma anak kuning ms 1st baby dulu. Biarpun x masuk wad, tp kesian tgk baby kena cucuk ari2 utk ambik drh.. Harap2 bole kurangkan mkn lada, makanan sejuk2 mcm eskrim... Sdh la sy darah jenis O, yg mmg berisiko untuk baby kuning selepas lahir.. sigh... Kalau ada sesiapa yg taw ada petua untuk elakkan anak kuning ms peknen ni, share2 la ek.

Hari Raya Tahun Ini~

Assalamualaikum semua... Ramai da org share tentang persiapan raya masing-masing. So nelly pun xmau ketinggalan juga. Hahaha... Walhal, persiapan raya tahun ni agak... Hmm. X start buat apa2 lagi ni. 

Kuih raya x buat lagi, rumah x kemas, baju anak x beli, baju husband & wife x beli. Kenapa? Sebab jem teruk d KK. Weekend org pakat keluar ramai2, ya Allah.... mcm semut kereta beratur atas jalan raya. Daku yang memang bukan pemandu tegar ni sgt malas keluar menyibuk shopping sekali. Biarpun pakai kereta auto... Hihihi. 

Semalam bakal adik ipar bw beli bju raya online tp waswas sebab selalu beli baju mcm dress, skirt, baju kurung x pernah beli lagi. Dari dulu memang sentiasa tempah baju x pernah beli baju siap sebab saiz yg susah mo cari (penulis ni seorang yg rendah,.. Tinggi ckit ja dr yuyu zulaika tu.. ) inikan pula mo cri online. So, x jadi. 

Utk biskut raya, dia ajak buat hari sabtu ni.. Ckp dgn dia klu bole mau buat kuih yg xyah masuk oven. Cepat, tp xtau la.. Kalau bole semua mo cepat kan.. memang dasar pemalas.. Ntah la kenapa, akhir2 ni penyakit M tu kerap bertandang. Kdg2 bila masuk waktu bersungkai, minum air, pastu mkn ckit, kenyang. Pdhal masak da beberapa jenis lauk. Simpan ja la utk sahur nti... Kenapa ka?

Hmm.. x sbar mo raya sebab x sabar nak tengok baju raya awak semua... hehe.. Mesti da beli beberapa pasang kan? Yay... 


Jasamu Dikenang ~

Image source: FB Era

5 Tips Beli Ikan

Sy ngaku sy cuma tau memasak ala kadar. Kalau mo masak menu special sikit godek google cri resipi. Klu x sure, buka youtube tgk cara2 memasak. Bila x jadi, salahkan resipi orang dgn videographer youtube tu x pndai rakam video... Teruk x? Sabar ja la Papa Sofie.. Hahahaha... 

Tapi, saya mahu belajar. Lebih2 lagi bila akhir2 ni Papa Sofie sgt berterus-terang komen hasil masakan tu. Kadang2 mulut terasa ringan mo menjawab, "Kalau x sedap, masak sendiri." atau " Lenkali kita beli ja lauk dr kedai ye abg..". Tapi diamkan ja. Mmg salah sendiri sebab x belajar masak sebelum kawin. 

Semalam balik dr kerja mak tgh tgk tv. Rancangan masakan. Sempat dengar tips pilih ikan dr chef tersebut. X kenal nama.. Jarang nampak keluar dkt tv. 

1. Mata ikan berwarna cerah. 
2. Insangnya masih elok. 
3. Ikan kelihatan seperti berwarna merah jambu. 
4. Tidak berbau.
5. Ikan masih mampat / kenyal bila kita picit2. 

Sekian tips untuk hari ini.... =) 

Supplier Pilihan: Paper Lantern n' Boxes

Hujan turun lagi. Disertai dgn angin yang agak kuat dan menakutkan. Hmmm... So, hari ni nak share 1 supplier favor bags untuk door gifts yang murah dan comel lote. Xda experience shopping dengan dorg ni lagi sebab xda event dlm ms terdekat. Baru tahu ttg dorg ni after birthday Sofie, so, x sempat. Maybe next year kot.. Insya-Allah... 

Supplier yg Nelly maksudkan adalah Paper Lantern n' Boxes. Menjual supplies seperti paper bags dengan harga yang pada pendapat sy memang murah berbanding sesetengah seller di luar sana. 

Profile Pic PLnB utk FB Page mereka.. 
Ini adalah antara barang yg menambat hati sy... 

~ Sesuai letak gula2 ~ 

~ in trend skrng ni kan.. ~

~ Colourful Doilies.. Cantekk..~

~ Colourful Favor Boxes ~
Kalau nak tgk banyak lagi bole la terjah page ni... Sesuai untuk kenduri kawin, aqiqah dan banyak lagi la ikt kesesuaian masing2... Birthday Sofie tahun depan konfirm Nelly beli dr dorg.. =) All photos credit to Paper Lantern n' Boxes ya... 

DIY #2: Kasut Glitter-Glitter

Hah, kepada siapa2 yg selalu "Eh, cantiknya kasut tu tp sayang, simple sangat la..." atau, "Ala, sy suka pattern yg ini tp ada kaler lain x?" atau "Xkan aku kena beli kasut baru semata2 mau attend dinner tahunan company hujung bln nti. Membazir la pula...". Jadi anda bole la cuba idea ni ya...

 Ehem, blog ni ditulis dalam bahasa Jerman, bole mnt google translatekan. Sy sruh google translate pegi english tp alahai makk... tunggang langgang jadinya. Tp tgk gambar pn ble fhm arahan... =)

Image source & tutorial here... Beautypeachii
Personal suggestions: Boleh ganti glitter tu dengan labuci atau manik2 pearl yang comel..

Inginkan Cabaran? Sertai Teach For Malaysia...


Teach For Malaysia adalah salah satu program sukarelawan yang mengajak para lepasan Ijazah Sarjana Muda dari pelbagai bidang untuk turut serta dalam usaha mengurangkan ketidak-sama rataan pendidikan di bandar dan luar bandar. 

Mendapat kerjasama dari Kementerian Pelajaran Malaysia serta banyak lagi agensi lain, peserta terpilih akan dihantar ke sekolah-sekolah luar bandar yang terpilih. Jangan la takut mau sign up pula sebab perkataan 'program sukarelawan' tu pula. Kalau x silap pembacaan nelly, rasanya gaji akan dibayar. Cuma ia dipanggil program sukarelawan sebab kita sign-up tanpa paksaan. 

Pengambilan untuk tahun 2014 bakal ditutup hari ini, 29/07/13. Bagi yg berminat untuk menyertai, bolehlah tunggu ambilan tahun depan pula. Lagi awal mendaftar, lagi tinggi peluang untuk dipanggil proses tapisan. 

Dulu, sy bercadang mau apply, tp tangguh sebab ms tu mau kahwin. Da ada anak ni, kena tunggu anak besar sikit dulu la. 

DIY #1: Kompilasi Bunga Kertas

Assalamualaikum.. Harap2 tiada yg konfius bc title di atas. Bunga kertas adalah merujuk kepada bunga yang diperbuat daripada kertas ya kawan-kawan.. Bukan bunga kertas yg berduri selalu Mak kita tanam depan rumah tu.. Hahaha... 

Tutorial ni simple sangat... Mungkin ramai yg familiar kalau sy ckp crepe paper flower?? 2 sebab kenapa sy suka bunga ni smpaikan sy share cara buatnya adalah mudah & murah. Klik sini untuk tutorial. 

Photo credit to www.weddingchicks.com
Tutorial ke-2 pun still bunga kertas tp yg ni lebih comel... Sgt comel.. Kalau kamu suka main gam2 boleh la buat ni.. hahaha... Klik sini untuk tutorial penuh. 

Credit to www.weddingchicks.com

Produk Kecantikkan Haram Diserbu

Hmm, tadi terbaca dr utusan tentang produk kecantikkan haram yang menggunakan artis popular diserbu KKM. Produk kecantikkan tu dikatakan berbentuk tablet, berperisa strawberi dan mengandungi Vit C, kolagen, gluta dan acid hyaluronic (apa benda ni pun xtau). Kononnya bole melembapkan dan mencerahkan kulit, merawat jerawat, ekzema, resdung, ruam dan membantu meningkatkan imunisasi dan mencegah kanser... Tapi haram sebab tidak didaftarkan di bawah KKM. 

Sy tertanya-tanya produk apa sebenarny ni. Tau2 ja la penjualan produk2 kesihatan mcm ni berleluasa di laman sosial. Biarpun sy ni jarang amat beli produk kesihatan online (kecuali yang terbukti selamat) tp kesian la dgn org yang suka mencuba tu.. Tp rampasan pn dilakukan sebab produk ni x berdaftar. Pihak KKM risau kandungan produk tersebut merbahaya kepada kesihatan pengguna sebab x diuji secara klinikal lg. 

Teringat kisah pengharaman acai beri suatu ketika dulu. Biarpun pihak KKM da keluarkan amaran yang produk tersebut merbahaya, masih ramai yg anggap tu cuma kontrovesi sebab ABC ms tu fofuler. Kontrovesi x selamat tu sekadar dicipta untuk menakut-nakutkan orang. Siap ada org yg mengaku dirinya doktor ckp produk tu ok.. watever... kita sebagai pengguna haruslah bijak buat pilihan kn.. Oh well, sy sebenarny ada beli ABC tu (wakakakak) tp makan 2-3 tablet buang sebab x berani teruskan. Lagipun produk tu buat sy super duper lapar. Hahaha... Buat sayang duit RM90 ja. Kalau sedekahkan lg bagus.. Pengajaran. =)

WW#1: Royal Baby


Tahniah diucapkan kepada pasangan Prince William dan Duchess of Cambridge Kate Middleton atas kelahiran putera sulung mereka. Menurut sumber, mereka belum memutuskan nama yang bakal diberikan kepada Putera tersebut. Dari laman sosial, ramai yang mencadangkan nama Spencer, untuk memperingati mendiang Princess Diana. X sabar mo tau nama putera comel ni.... Semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang baik. Bakal raja tu...

Mrs Nelly Bouquet Berwajah Baru

Syukur alhamdulillah, akhirnya blog khas untuk hobi sy sdh siap. Yay! 2 thumbs up to Cik Jari Manis kita yang sgt kreatif dan sabar melayan cerewet clientny yang 1 ni. Ya la, sdh la asyk ubah fikiran dgn design blog, banyak pula songehnya. Minta maaf la dik. Nasib baik nego dgn dia ms bln puasa, klu x maybe da la dia reject. Hehehe... 

Jemput-jemput la berkunjung ke blog lama berwajah baru sy di mrsnellybouquet.blogspot.com. Entri are mostly about craft la.

Anyway, klu anda anda tertanya2 samada mahal atau tidak hire CJM utk edit blog, big NO! Sgt affordable utk kerja yang professional. Sy ni x pndai edit blog sendiri, kenalah mnt tolong dgn orang yg pakar. Pricelist bole cek dkt blog Cik Jari Manis sendiri... Sgt2 puas hati dengan kerja adik ni... Selamat maju jaya dik.. 

Let's Shop With HiShop.my


Hi beautiful & handsome bloggers... Have you ever heard of HiShop? Mesti ada yang hari ni baru tahu, pernah dengar dan mungkin ada yang sdh pernah membeli dengan mereka. HiShop actually is your one-stop online centre for beauty products such as skincare, makeup, health products and they even sell beauty accessories and tools too. Mcm Guardian / Watsons / Cosway etc etc...

The best thing about HiShop is they sells beauty products from various brands. So, pilih ja brand pilihan anda... Not all brands are available but they're plenty to choose from. Kalau anda jenis xsure mo beli brand apa, bole konfius juga la di situ.. =)

Setiap pembelian RM50 ke atas entitle utk dpt free delivery. Pakai poslaju k.. Ya, Poslaju mmg x berapa laju pun sometimes but I prefer them since we can check the progress of our delivery via their tracking system. Setiap pembelian RM1 anda bernilai 1 HiShop point, which can be converted to credit for your next purchases.

What do I buy from HiShop? Haah... Beli 2 benda alah ni...

~ CC Cream from Farmasi ~
dan ini...

~ Ciracle Blackhead Soap ~
 Lepas tu dapat 2 free samples... Ada 4 pilihan produk tp sampel produk dr Ronasutra (which I'm dying to try...) da abis so yg tinggal cuma Nature's lotion & Nature's mask but it's okay coz I'm a mask lover too!!

I'm still waiting for my parcel to arrive.. Hopefully dapat hari ni... So, worry no more if your favorite brand is sold out at your nearest store coz you can always find it at HiShop.my...

Jom Cuba Whoopie Pie ~

Seperti title, entri ini mengajak anda semua untuk membikin whoopie pie... Ni semua gara2 terpengaruh dengan kawan. Tiba2 mau buat pula... Insya-Allah, hujung minggu ni kalau ada kelapangan sy cuba buat... Sumber rujukan adalah dari http://daporcomel.blogspot.com. Terima kasih kak... 

Resipi:

1 3/4 Cawan (230g) tepung gandum *
3/4 cawan (75g) serbuk koko *
1/4 sudu teh esen baking baking soda *
1 sudu teh esen vanila 

- Ayak bahan2 yang bertanda *

3/4 cawan (170g) mentega
3/4 cawan (150g) gula kaster
1 biji telur Gred A
1 sudu teh esen vanila
1/4 cawan (60 ml) buttermilk 
(Campurkan dengan 1 sudu teh cuka + 60ml susu segar dan biar 10 minit)
1/2 cawan (120 ml) instant coffee / air suam 

Untuk filling: Choc Ganache / Buttercream / peanut Butter / Nutella

Cara buat:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul sebati. Masukkan esen vanila. 
3. Satukan buttermilk dan kopi / air suam di dalam bekas lain. 
4. Menggunakan kelajuan rendah (mixer) masukkan tepung berselang-seli dengan buttermilk (start dgn tepung, akhiri dgn tepung).
5. Paip adunan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas baking terlebih dahulu. Jarakkan kira2 5cm setiap satu. 
6. Bakar selama 10-12 minit atau sehingga masak.

Gambar ehsan dari blog Kak Tatra... Pinjam ek.. 

Segmen Sebulan Berblog Bersama Shakira

Sudah lama tidak join apa2 segmen. Sementara masih ada masa ni, apa kata kita join sekali... Huhuhuh... 

Klik image untuk join k... 
Ini adalah segmen anjuran blogger baru...... Kepingin juga mau anjur segmen2 ni tapi segann sebab follower x seberapa... Hehehe... Baru bertatih.. 

Personal Review: Virgin Coconut Oil (VCO)

~ VCO keluaran Catalyst ~

 Assalamualaikum semua.. Awal2 pagi lagi da hujan lebat di KK ni. Tp syukurlah Allah turunkan hujan lebat sj dan bukan bencana alam yang teruk mcm di negara lain.. 

Hari ni mau buat review ttg Minyak Kelapa Dara a.k.a Virgin Coconut Oil ataupun VCO keluaran Catalyst. Ni adalah personal review so, sila jgn sentap kalau anda tidak bersetuju ok. Sy sebenarny da start cari VCO ni semasa mengandung lg tp x jumpa sebab ms tu sy jrng shopping online. 

Gambar di atas adalah botol ke-3 yg sy mkn. Sebotol tu ada 60 tablet, sepatutnya kena makan 2 bji sehari, pagi dan malam tapi sy just makan sekali ja di waktu pagi. Sebelum jln pegi kerja tu telan la sebijik. Tp sekarang ni puasa, so ambik la sebelum imsak k.. Supplier sy adalah ofismate sendiri, dia jual RM40. Mahal? Ala, kira ok la tu harga Sabah / Sarawak. Kalau dekat semenanjung mesti lg murah kn.

Reason try? Sebab mau regularkan balik period yg da kelam kabut after giving birth. Dulu kitaran 28 hari sj, tp lepas bersalin kadang2 30 hari, 32 hari, kadang2 sebulan skip... hmm, x senang ati dibuatnya. Bukan apa, sy da biasa haid teratur sejak sekolah menengah lagi, so bila tiba2 x teratur, rasa mcm x best. Kita pn x dpt mau agak bila dia akan dtg. Susah tau... 

2nd reason: Sebab cepat penat. Sy ni jenis yg x berani sgt ambik pil2 supplemen, even yg kena jual dkt farmasi pun x berani try. So, lepas buat research, sy decide utk ambil VCO ni sebab dia berasaskan organik. Lagipun dulu ms kecil, moyang perempuan kami selalu minum minyak kelapa ni. Tp ms tu proses sendiri punya la. Kan xda lagi yg da siap proses mcm skrng. Dia pakai sebagai minyak rambut sebab dia ckp bole melebatkan dan menghitamkan rambut. Bila dia mau letak atas rambut kami adik-beradik, berlarian sebab x suka baunya... hahaha.. 

So, selepas 4 bulan consume, sy berani cakap yg ubat ni memang berkesan. Haid memang kembali teratur. Sistem pencernaan pun ok. So far, mmg puas hati dan suka makan la. That's why sy continue makan sampai sekarang. 

Yg sy x suka? Tablet tu akan start lembik bila masuk bulan ke-2. Lepas tu bila kita makan, rasa mcm telan santan begitu sj.. Tp sekejap ja la rs santan tu akan ilang. Personal rating? 8/10 bintang. Kalau korang rasa tertanya-tanya kenapa sy x bg full star is because kulit sy still kering biarpun 1 of its benefit ialah melembutkan kulit. Tapi x seteruk dulu la. Lagipun seharian ddk bawah ekon, xda pakai lotion apa2, xkan expect telan tablet VCO sebji tup, wa, dapat kulit selembut bayi kot? 

Jadi kalau ada sesiapa yang tercari-cari supplemen especially utk regularkan period, tapi x sanggup bayar mahal, bole la try VCO ni. Ada banyak lagi khasiat lain tp mls mo taip. Lgpun ramai bloggers lain da share pasal kebaikan VCO ni.. 

Tart Nanas yg Over Gemuk

Semalam datuk dapat nanas free dr nenek saudara kami. Dia ckp klu xda sesiapa yg mau mkn, buang sj nanas tu. Rasa mcm sayangnya klu buang, jd sy buat tart nanas. Husband sgt suka makan tart nanas jadi dia paksa sy belajar resipinya. Ni percubaan ke-2 sebenarny buat tart ni. Pernah try sekali ms raya tahun 2011. Biarpun rupanya hodoh (sebab x pakai acuan) rasanya bolelah tahan... Hahahaha.. 

Last year xdpt buat sebab baby bru 3 bln. Kesian dgn mama x rehat klu kena jaga Sofie jg di hujung minggu. Sy klu bt biskut, suka buat resipi sendiri. Baca resipi org, then ubah la mn yg patut. Cthnya, sukatan, bahan... Sebab kdg2 bahan kita tu ada yg kurang. Adik siap ckp lg "Sebab tu x sedap slalu.. x ikut resipi.. " Hehehe..

Memandangkan sy xda acuan, sy buat bulat2 sj... Buat ni utk juadah berbuka sepanjang bulan Ramadhan ni..  
Mesti ramai yg da tau cara buat tp ini bahan2 yg sy gunakan:

Untuk doh:
- Tepung gandum
- Tepung jagung (untuk bg rangup)
- Butter (Ada yg suggest campur dgn minyak sapi)
- Esen vanilla
- Telur (1 @ 2 biji)
- Icing sugar & sedikit garam (bole ignore klu xmau letak)

Untuk inti pula:
- Parut atau sagat beberapa biji nanas. Kalau mau banyak inti, parut la banyak sikit.
- Toskan air dan masak atas api kecil smpai kering. Tambahkan gula pasir k.. 
- Kalau da rasa2 mo kering tu letak la pewarna kuning. X letak pun bole.. 

Kalau x puas ati dengan resipi ni bole la singgah di anymnz-mykitchen. Nelly selalu refer cni bila lupa step atau x sure ingredients... Ada banyak resipi yg best!! 

Selamat mencuba y'all!

Antara Shiseido Mask dan PMC Mask

Salam. Kali ni mau menulis psl perbezaan mask Shiseido dgn mask PMC. Klu ada yg xtau apa tu PMC, itulah pure marine collagen yg femes dlu. Smpai la ada berita dlm surat khabar yg ckp PMC tu x mengandungi collagen sbnrny. Tp xtau la... Sy dpt free dr tunang adik jd x slh pn cuba kn. 

Yg mn 1 lebih best? Personally, sy lebih suka PMC sebab mudah digunakan. Mcm calit pencuci muka ke seluruh wajah sj. Shiseido(SS) tu  agak melekit sikit, jd mengambil ms yg lama utk palit ke seluruh muka. So, jatuh point di situ. 

PMC, lepas kita letak atas muka 2-3 saat mcm tu bole rs kulit muka tegang sebab ia cpt kering. SS pla kena tgu kering betul2 bru la rs mcm tegang. Then PMC senang cuci. Bilas 2-3 kali da bersih tp SS kena berkali2 sebab melekit. Maybe kena pakai span muka yg kasar utk bersihkan dgn cepat. 

Efek lepas guna? Mgkn lain orang lain efeknya, bergantung dgn tahap sensitiviti kulit seseorang. Tp kulit muka sy rs pedih2 lepas guna SS. PMC pla rs mcm biasa sebab ia natural kot?

Jd klu anda tanya yg mn 1 pilihan sy, sy akan pilih utk pakai mask PMC. Sebab senang pakai dan bersihkan. Tp sy x brp suka baunya. Hanyir sikit... nama pun marine collagen kn. SS bau sedap. Haruslah, jenama antarabangsa tu. Cuma heran jg napa harganya murah sgt? Ada sesiapa tahu?

Mask ni harga RM2 satu. Mmg was2 ms beli sebab murah sgt tp sebab mau try, bli sj. 

Saya Mahu Pop Phone!

Gara2 terbaca entri blogger femes Fatin Liyana ttg benda2 pelik a.k.a comel yg dia ada, hati memberontak mau beli POP PHONE...Oh tidak, di manakah harusku cari benda yg comel lagi unik ini?? Ada sesiapa yang tahu? 

Pop phone tu apa? Hahahha.. Honestly speaking, sy pun xtau apa tu pop phone smpai la sy terbaca entri si Fatin tu. Jom terliur bersama2.... 

Comel kan?

Bayangkan bertelefon begini ms pegi jenjalan. Mesti org tgk pn sentap lantas jeles dengan apa yg anda ada... 
Haah, pop phone ni adalah handset ala2 public fon dolu2... Tabik spring pada yang cipta benda ni sebab ia sgt comel ok!!! Sy mau sy mau sy mau!!!! Siapa tau dkt mana sy bole cari pop phone ni? Sila tinggalkan komen. Wa, ada bunyi ancaman di situ. Tp sy betul2 mahu pop phone ni!! Bru la ada feel bergayut d telefon lama2.. 

Bila Anak Sakit ||:

Mmg lumrah anak2 kecil jatuh sakit cuma xda ibubapa yg mahu anak mereka sakit kan. Sofie x sihat sejak petang Jumaat tp da ok ms sy balik dr kerja. Mlm tu puka dia bangun menangis around jam 1 pg, dgn badan panas membahang. Kesian tgk dia. 

Lebih parah bila dia xmau mkn, xnak minum susu @ minum air suam. Risau dia dehydration. Ya Allah, berat sungguh dugaan ini. Sejak lahir anak x pernah sakit teruk begini.. Cepat la sembuh nak...

Nasi Piramid Goreng Lalap

Setelah sekian lama x makan nasi goreng lalap, hari ini berkesempatan order. Wa, presentation baru.. Klu dulu nasi bentuk igloo, skrng dia da bt bentuk piramid. Excited tgk tadi... Rasa tetap sama.. SEDAP!!

~ Salah satu menu istimewa di Restoran Seri Malindo, Wisma Merdeka, Kota Kinabalu ~

Myracles Beauty ~ Trial Period

Assalamualaikum. Sejak semalam sy busy google produk-produk kecantikan yang tgh hot di pasaran. Sy bersyukur sebab biarpun wajah x cantik berseri mcm bintang Korea, tapi x la teruk sangat mcm sesetengah orang. Cuma kulit muka agak kusam dan x glowing giteww... 

Sy jenis yg mls pakai mekap kalau keluar bekerja, sebab kulit agak sensitif. Nanti gatal2. Pastu esoknya kulit mengelupas. Tp sy x boleh komplen banyak sebab sy xda skincare yg hebat mcm orang lain. Sebab 2 sy bersyukur sangat biarpun cuma pakai pencuci muka shj, tp wajah tetap ok la kata orang. Koman2 sy x malu jumpa orang. 

Cuma akhir2 ni keinginan nak ada kulit wajah cantik tu kuat sangat. Sebab utamanya adalah kerana sy xnak pakai mekap tebal bila keluar. Hahahaha... Bole x begitu? Kalau bole, biarlah sy pegi kerja dengan wajah tanpa mekap. Jeles tgk seorang ofismate yg da berumur, tp sangat awet muda. Dia x pakai mekap pun kalau bekerja. Hmm... knp x tanya dia pakai produk apa ek? Hahhaa.. Ego. Ego. 

So, hasil google-an itu menemukan sy dgn produk ni... Myracles Beauty (MB). Pernah top suatu ms dulu tp tenggelam balik sebab banyak produk lain masuk pasaran. Sy decide nk try MB ni sebab produk kecantikkan dia ada 2 sj: Sabun Collagen & Spray Collagen. Xyah pening kepla nk pakai ikut urutan pula. Cara pakai pun senang. Cuci muka dengan sabun tu, then letak spray. 2x sehari. 
Image source from imbeautee.com. X snap gambar set sendiri lg sebab hubby yg g ambik dr supplier. Nanti sy upload k.
 Untuk cara pemakaian, kebaikan dan kandungan MB ni korang google sj sebab panjang sgt... Ada banyak org share dkt blog. Siap review sekali. X sabar nak buat review pasal MB ni.. tgu la k... nti sy update. My aim: Hilangkan eyebag & nak kulit glowing.... Wah, demanding... Xpe Xpe.. kita try dulu..  

Hadiah Hari Ibu Yang Terlewat~

Hadiah untuk My mum sempena Hari Ibu yang da lama berlalu. Maaf lambat bagi. Ni bkn entri menunjuk cuma sekadar entri luahan hati seorang anak. 

Credit to http://real.fstatuses.com
To my mum, terima kasih atas nasihat, teguran dan dorongan mama. Hadiah ni tidak ternilai dengan pengorbanan seorang ibu. Tanpa mama, mungkin sy xkan pernah mampu untuk beli ni semua... Maaf sebab ambik sedikit masa untuk hadiahkan mama seutas rantai dan sebentuk cincin. Terima kasih kerana menjadi seorang nenek yang baik dan prihatin dengan anak kesayangan saya.... Saya sayang mama smpai bila-bila.. 


~Thank you Habib Jewels for having such a wonderful promotion~

{Giveaway #2}: GA by Si Arnab Gemok~

Waaa, banyaknya GA skrng. Jadi nelly decided utk letak number bg setiap entri berkaitan GA. Senang nak track.

Kali ni GA by si Arnab Gemok... Comel sangat nama itu. Secomel tuan pnya blog... Kalau x percaya terjah si Arnab Gemok sekarang... Biarpun busy tapi sempat menjoinkan diri utk participate dgn GA. Ahaha.. Suka GA simple mcm ni. X banyak rules. Just follow & buat entri sj. Simple kan? No offense... 

2 orang pemenang (a boy & a girl) will be chosen as the winner... 
Rules mcm biasa: Jadi follower si Arnab Gemok, bt entri dgn title 'GA by si Arnab Gemok", copy & paste banner, then tinggalkan link di kotak komen entri GA ni... 
Segmen berlangsung sepanjang Julai tapi hanya untuk Malaysians shj. 

Mystery gifts menanti kita semua... Image credit to http://friskymongoose.com 
Jom meriahkan GA ni... yay!!! Mana tau bole dapat shawl atau kerongsang yang cantik... Nak kata Note II melampau pula kan. KahKahKah... 

 Klik sini k... Thanks Fana Aqim kerana share GA ni... 

July Birthday Present Giveaway by Asma-Felt-Box

Hii... GA lagi. Penganjur GA iaitu Asma-Felt-Box akan sponsor hadiah harijadi untuk insan tersayang korang yang lahir pada bulan Julai. Nelly x boleh join sebab kenalan, kawan2 & family sy xda yg lahir bulan Julai... So, maybe boleh tunggu untuk bulan seterusnya lagi sebab cik penganjur yang baik ati kata dia nak jadikan ni sebagai projek bulanan dia.. 


Apa-apa pun, bolehlah lawat Asma-Felt-Box untuk keterangan lanjut... chewah. Tarikh tutup 10 Julai 2013 tau. Cepat.. Cepat... Cepat... 

Product Review #2: Sebamed Diaper Rash Cream

Even though diaper rash ni kira common di kalangan baby, tapi seboleh-bolehnya semua mommies xmau baby dorg terkena penyakit ni. Biarpun penyebab diaper rash tu ada banyak tapi ia selalunya disebabkan oleh wetness ataupun kelembapan yang disebabkan oleh air kencing bayi. Sebab tu, baby yang dipakaikan lampin pakai buang atau pampers lebih mudah dijangkiti diaper rash. 

My baby pernah sekali terkena diaper rash. Biarpun kami sentiasa pastikan pampers dia ditukar selalu, tapi kulit baby kan lembut, agak sensitif, so possiblity utk terkena diaper rash tu memang ada. Nasib baik diaper rash Sofie x teruk dan kecik sj. Tp ckup merisaukan saya sebagai mama. Ofkos la kan. Takut dia x selesa, pedih2 bila shee shee... 

Sy try 2 jenis cream for diaper rash. 1 Drapolene (My SIL pakai ni...). Tapi lepas pakai for 3 days, xda tanda2 diaper rash tu akan hilang. Sampai my mum balik2 call sruh cari cream lain. 
Sumber: Google
Then sy gamble beli Sebamed ni. Harga agak mahal. 2x ganda dari harga cream drapolene. Tapi tutup mata sebab utk anak kan. Alhamdullilah, 1 day after pakai Sebamed, rash tu da nampak kering. Then sembuh sepenuhnya selepas 3 hari. Smpai sekarang xda diaper rash da. Maybe sebab dia da makin besar, kulit pn makin less sensitif. 

Sumber: Google
Sy bkn nak cakap drapolene tu x berkesan, cuma produk tu x sesuai dgn kulit my baby. No offense to those yg pakai drapolene. So, kalau anda still tercari2 cream diaper rash, boleh la cuba produk Sebamed ni. 

Pemenang GA 'Jom Menang Set Bekas Ikea da Keluar'

Pemenang utk GA 'Jom menang Set Bekas Ikea' dah diumumkan oleh penganjur GA... Seperti yang da sedia maklum, sy x menang pun. Tp hepi sangat dapat join GA ni coz menarik. Semoga lebih ramai yang akan anjurkan contest mcm ni in the future... Terima kasih puan penganjur... :)


Segmen Bloglist Julai & Ogos by Cik Akak

Jom kita join segmen ni... Segmen Bloglist Julai & Ogos by Cik Akak.. 
Sila klik image utk join... 

Bila Sofie da Pandai Melambai....


Akhir2 ni berat ati mahu tinggalkan Sofie untuk pegi kerja sebab dia da pndai melambai dan senyum setiap kali nampak Mamanya masuk dalam kereta.. Praakkkkk... Rs hati pecah berderai mcm cermin kaca jatuh ke lantai. 

Sofie mcm da hafal rutin harian (Isnin-Jumaat) mamany sebab dia sentiasa akan bangun sebelum Mama jln pegi keja. Kdg2 sebelum mama mandi dia da bngun. Tp selalunya dia akan celik mata bila mama da siap bersiap, tgl mo berangkat sj lg. Dia dgr kot bunyi enjin kena start. 

Sigh, ari ni lebih sengsara sbb tgh ari ni kena berangkat ke KL. Argh, Sofie kecil lagi. X bole berjalan lagi (Biarpun umur da setahun 2 bln). Mama janji akan bawa Sofie sekali bila Sofie da tau berjalan, ok? Tp kena janji x menangis dlm flight tau... Luv u nak... Miss u Already... 

To Order: Long Lycra Assymmetric Dress



Assalamualaikum... I'm selling this cute long blouses for RM60 inclusive of postage. Ready stock at the supplier's hand. It is made of Lycra material, soft and stretchable. Free size, can fit up to L size. All colours are currently available.  

To order, email to nnorizal@gmail.com your following details:

Name:
Address:
Contact No.:
Item's Code / color / quantity: 

You'll be advised of the payment method after you place your order. For quick reply, just whatsapp / line me at 013 374 9297. 

Thank youuu.... 
All Right Reserved to As Told by Nelly | Template Design by Cik Jari Manis